• Посилання скопійовано

Як будемо нараховувати індексацію зарплати у 2024 році?

У прийнятому за основу законопроєкті про Держбюджет-2024 зауважено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації всіх видів доходів буде проводитися наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року. Тож базовим місяцем буде січень

Як будемо нараховувати індексацію зарплати у 2024 році?

Ми вже наголошували, що дію Закону про індексацію призупинено поки що лише на 2023 рік. Про це зазначено у п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023

Норми законодавства про індексацію зарплати врегульовано двома нормативними актами:

Ми й тоді вказували, що це не стосується попередніх періодів.

У прийнятому основу законопроєкті про Держбюджет  призупинення індексації не буде! Але, базовим місяцем для індексації у 2024 році буде січень!

Дійсно, ст. 38 проєкту Закону про держбюджет на 2024 рік встановлено, що обчислення індексу споживчих цін для  індексації всіх видів доходів населення буде проводитися наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року.

Тобто базовим місяцем для індексації всіх видів доходів населення вирішили встановити січень 2024 року. А перший місяць, який братиметься до розрахунку проценту індексації, буде лютий 2024 року.  Докладніше й на прикладах ми обов'язково розповімо про це вже наступного року, ближче до дати, коли треба буде здійснювати цю індексацію!

 

А, може, все ж таки грудень? 

Справа в тому, що до Порядку № 1078 змін з 2021 року не вносили. Не нарахування індексації у 2023 році ми проводили тільки через призупинення дії Закону про індексацію за Держбюджетом-2023.

І, якщо подивитися на першу редакцію цього Порядку, таку, яким він був у 2003 році, коли все тільки починалося, в ньому теж була норма:  "Обчислення індексу  споживчих  цін  для проведення індексації грошових  доходів  населення  провадиться  наростаючим   підсумком починаючи з березня 2003 р.  - місяця опублікування Закону України від 06.02.2003 р.  № 491-IV "Про  внесення  змін  до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення".

Але, виходячи з прикладів, які були в цій редакції Порядку, базовим був лютий 2003 року. І індекс інфляції за березень 2003 року вже враховувався для проведення індексації. 

Якщо так, то зараз базовим місяцем мав би бути грудень 2023 року. 

Можливо, так і буде. Сказати це впевнено заважає лише один факт: 2023 рік законотворці виключили з нарахування індексації зарплат. І що саме вони мали на увазі, запроваджуючи нову норму, мали б показати свіжі приклади. Сподіваємось, що зміни до Порядку № 1078 або хоча б листи Мінекономіки з’являться досить швидко. 

Це тим більше необхідно, оскільки цього разу індексація починається не з нуля, а відновлюється. І в багатьох працівників є індексація, зароблена до 2023 року (яку ми, за старою звичкою, називаємо фіксованою).  

 

Доля суми індексації, заробленої до 2023 р.

Тож з 2024 року має відновитися дія Закону про індексацію та відповідно Порядку №1078. Але в проєкті Держбюджету-2024 нічого не вказується про індексацію за періоди до 1 січня 2023 року. 

Вона мала зберігатися за працівниками: такої думки були фахівці Мінекономіки. Про що ми розповідали тут. Якщо бути абсолютно точними, то фахівці міністерства говорили так: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року. З якими проблемами може зіткнутися роботодавець у зв'язку із такими заявами, ми вказували ось тут.

І ось тепер – нова зміна! І що тепер фахівці Мінекономіки казатимуть про індексацію в 2024 році і чи згадуватимуть про інфляцію з попередніх років, наразі невідомо. Скоріш за все (якщо ця норма Держбюджету-2024 увійде в остаточну редакцію закону) про індекси інфляції за попередні роки всі просто забудуть (як і про фіксовану індексацію, яка залишилася з попередніх років, теж). Однак, почекаємо офіційних роз'яснень.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»