• Посилання скопійовано

Відстрочка від мобілізації аспірантам та опікунам людей з інвалідністю: що вирішив комітет ВРУ?

В Україні аспіранти, студенти, які навчаються на денній формі й здобувають послідовну освіту, а також опікуни людей з інвалідністю матимуть право на відстрочку від мобілізації. Але є додаткові обмеження. Докладніше про це - далі

Відстрочка від мобілізації аспірантам та опікунам людей з інвалідністю: що вирішив комітет ВРУ?

В Україні аспіранти, студенти, які навчаються на денній формі й здобувають послідовну освіту, а також опікуни людей з інвалідністю матимуть право на відстрочку від мобілізації.

Про це у коментарі РБК-Україна розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

"Сьогодні на засіданні комітету ми узагальнили всі законодавчі поправки, які стосуються права на відстрочку від призову на військову службу осіб, що здійснюють догляд за особами з інвалідністю", - розповів Веніславський.

За його словами, відстрочка від призову, зокрема, передбачатиметься для осіб, у кого:

  • дружина (чоловік) І чи ІІ групи інвалідності;
  • дружина (чоловік) має ІІI групу інвалідності, що встановлена внаслідок відсутності кінцівок, одного з парних органів чи онкологічного захворювання, розумових, психічних вад або наявності в такої особи неповнолітньої дитини (дітей);
  • один зі своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або один з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, відбувають покарання у вигляді позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;
  • для членів сімʼї другого ступеню споріднення з особою з інвалідністю I або ІІ групи, які зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за відсутності членів сім'ї першого ступеню споріднення чи їх неможливості здійснювати догляд внаслідок того, що вони самі потребують догляду).

Також на засіданні комітету було прийняте рішення, що всі студенти, які навчаються на денній формі й здобувають послідовну освіту, також мають право на відстрочку від призову. Те саме стосується аспірантів та докторантів як на бюджетній, так і на контрактній формі навчання.

"Просто надалі Міністерство освіти буде проводити перевірку, чи людина реально здобуває науковий ступінь, чи вона просто заплатила гроші, щоб отримати право на відстрочку. Водночас здобуття паралельної освіти - тобто другої, третьої вищої, різнопрофільних - не надаватимуть права на відстрочку", - пояснив нардеп.

За словами Веніславського, цього тижня комітет "взяв непоганий темп роботи". За одне засідання нардепи проходять 500 і більше законодавчих поправок.

"Тому я прогнозую, що у нас є всі шанси до кінця наступного тижня вийти на фінальний варіант законопроекту і направити його з висновком комітету до парламенту. Ми плануємо працювати доки не розглянемо всі поправки - тобто з понеділка починаємо і працюємо до завершення. Думаю, що в наступну п'ятницю ми вже зможемо винести його на розгляд Ради", - додав нардеп.

 

Законопроєкт про мобілізацію

Наприкінці січня уряд вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію, яким пропонується змінити порядок її проведення. Перший варіант документа було запропоновано парламенту наприкінці грудня, але після шквалу критики його відкликали.

Новий законопроєкт уже пройшов перше читання. Наразі парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає понад 4 тисячі поправок до законопроекту.

Як заявляв нардеп Федір Веніславський, найбільша кількість поправок стосується аспірантів та спостерігачів за людьми з інвалідністю.

Очікується, що законопроєкт про мобілізацію буде розглянуто у другому читанні наприкінці березня, але речник парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що терміни розгляду залежать від тривалості розгляду правок комітетом.

***

Читайте також:

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»