• Посилання скопійовано

Рада підтримала скасування переходу на літній час в Україні

16 липня ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №4201. Завдяки йому цього року ми 27 жовтня востаннє переведемо стрілки на зимовий час, а з 2025 року і далі переведення на літній час вже не буде

Рада підтримала скасування переходу на літній час в Україні

16 липня 2024 року ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №4201 "Про обчислення часу в Україні". За проголосував 261 нардеп. Про це повідомив Я. Железняк.

Нагадаємо, що у першому читанні його було прийнято ще у 2021 році, про що ми писали тут. 

Цей Закон визначає правові засади встановлення одиниць часу, обчислення часу та регулює відносини, що виникають при поширенні інформації про точний час і календарну дату в Україні.

Як відомо, щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня. Зокрема, цьогоріч він запланований у ніч на 27 жовтня. Проте після сьогоднішньої підтримки ВРУ цього законопроєкту це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законі чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується. Тобто  цього року ми в останню неділю 27 жовтня ще переведемо стрілки на зимовий час, а з 2025 року і далі переведення на літній час вже не буде.

Як зазначено у пояснювальній записці, закон прийнято з метою:

  • вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні,
  • забезпечення захисту територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без винятку єдиного київського часу дозволить зміцнити і безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • захисту здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів дійсний наразі порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад має низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до літнього та зимового часу. Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно відображається на загальному стані людини - як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

Закон набере чинності через три місяці з моменту його офіційного оприлюднення.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»