• Посилання скопійовано

60 одиниць товару, хоч і коштують до 300 євро, не відповідають визначенню «для особистих потреб»

Замовлено 60 одиниць товару, сумарною вагою близько 10 кг. 60 одиниць товару були упаковані в 16 бандерольок. Загальна ціна ? 321,6 долара плюс 91,75 долара за доставку. Загальна сума — 413,35 долара. При отриманні товару було отримано також повідомлення, що я повинен сплатити державі близько 1000 грн плюс 2000 грн ПДВ, в сумі близько 3000 грн. Чому так багато і як можна оспорити рішення?

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами, регулюються розділом ХІІ Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI (далі ? Митний кодекс).
Відповідно до частини 7 статті 374 Митного кодексу товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових або міжнародних експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 300 євро, але не перевищує еквівалент 10000 євро, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, та обкладаються ввізним митом за ставкою 10 відсотків та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України. У такому випадку базою оподаткування є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 300 євро.
Однак наголошуємо, що відповідно до частини 1 статті 364 Митного кодексу розділ ХІІ регулює умови та порядок пропуску й оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.
У випадку ввезення громадянами товарів, які за своїми кількісними показниками не можуть відповідати меті щодо особистих, сімейних потреб, митне оформлення таких товарів здійснюється в порядку, встановленому Митним кодексом та іншими законодавчими актами України для підприємств. Положення розділу ХІІ Митного кодексу в такому випадку не застосовуються.
Разом з тим повідомляємо, що порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності митних органів, організацій, їхніх посадових осіб та інших працівників визначено главою 4 Митного кодексу.
Ознайомитися з текстами вищезгаданих норм можна, скориставшись Інтернетом, зокрема такими web-сайтами:
— офіційний сайт Верховної Ради України www.portal.rada.gov.ua;
— офіційний сайт Державної митної служби України www.customs.gov.ua.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»