• Посилання скопійовано

Як Шмигаль збирається розвивати підприємницьку культуру?

Шмигаль планує розвивати підприємницьку культуру за рахунок зменшення тиску контролюючих органів на бізнес та пільгового кредитування

Як Шмигаль збирається розвивати підприємницьку культуру?

Як розвивати підприємницьку культуру в Україні та що необхідно для успішного розвитку креативних індустрій — ці питання порушували під час круглих столів у межах публічного обговорення Національної економічної стратегії до 2030 року. Розповідає Денис Шмигаль на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що на зустрічі обговорювалися напрямки державної політики, які мають стати основою розвитку малого й середнього бізнесу та відображатися у НЕС-2030. До пандемії частка доданої вартості, яку генерувала сфера МСБ в Україні, становила майже 50%. Однак, згідно з опитуваннями, в Україні мало людей знають як ефективно залучати кошти для свого бізнесу або мало хто готовий ризикувати для реалізації своєї бізнес-ідеї.

"Що потрібно для підвищення підприємницької культури? Значну увагу в наступні роки планується приділити розвитку екосистеми підтримки бізнесу. За останні два роки Уряд розробив низку ініціатив та платформ, що полегшують доступ до освіти та консультаційних послуг для підприємців. Наприклад, онлайн-платформа Дія.Бізнес, яка має величезну кількість сервісів для підприємців.

Ми й надалі активно розвиватимемося в цьому напрямку. Зокрема, будемо вибудовувати розвинену екосистему офісів і агентств для підтримки МСБ та адміністрування державних програм підтримки.

Другим важливим аспектом для розвитку підприємницької культури є зменшення регуляторного тиску. Одними з пріоритетів державної політики тут має стати забезпечення рівних ринкових правил гри, приведення законодавства у відповідність до законодавства ЄС та удосконалення захисту прав інтелектуальної власності.

Не менш вагомим для МСБ є також доступ до фінансів. Тож серед пріоритетів НЕС-2030 та Уряду: розвиток інструменту портфельних гарантій, інструментів факторингу, пільгового кредитування (зокрема через розширення програми «5-7-9»), грантів для стартапів тощо" — зазначив Прем'єр.

Шмигаль вважає, що завдяки програмам пільгового кредитування можна побачити основу для відновлення діяльності гостинної індустрії та креативних індустрій. У період пандемії доступ до кредитних ресурсів для представників цих галузей було ускладнено, тому держава має узгодити заходи задля підвищення доступу представників цих галузей до фінансів.

"Для розвитку креативних індустрій в Україні також планується розбудова успішних кейсів інституцій у сфері культури. Робитиметься це за прикладом Українського культурного фонду та Українського інституту книги, діяльність яких неодноразово засвідчувала свою ефективність.

Пріоритетами в цьому напрямку цьогоріч також має стати розробка моделі креативних хабів. На їх базі будуть представлені різні інвестиційні проєкти, працюватимуть програми менторства, тренінги тощо" — додав він.

Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»