• Посилання скопійовано

Як бізнесу оцінити збитки, завдані агресією рф?

За інструкцією Фонду держмайна, при оцінці збитків слід зберігати усі документальні підтвердження ушкоджень майна внаслідок агресії. А саме: свідчення очевидців, постраждалих, протоколи ДСНС, інформацію про відкриті кримінальні провадження Національної поліції

Як бізнесу оцінити збитки, завдані агресією рф?

Що робити бізнесу для підготовки належного звіту про оцінку збитків внаслідок агресії рф? Фонд держмайна розповів про кожен крок до компенсацій від агресора.

Крок #1. Зберіть докази

Зберіть усі можливі документальні підтвердження ушкоджень майна внаслідок агресії – свідчення очевидців, постраждалих, протоколи ДСНС, інформацію про відкриті кримінальні провадження Національної поліції.

Крок #2. Підтвердіть володіння майном

Доведіть, що пошкоджене майно перебувало на балансі підприємства ще до повномасштабної агресії. Проведіть порівняльну інвентаризацію – документуйте інформацію про стан майна до та після пошкодження.

Крок #3. Замовте оцінювання

Зверніться до фахівця, який оцінює майно бізнесу. Покажіть результати досліджень із попередніх кроків. Він оцінить ушкодження за Методикою оцінки збитків бізнесу внаслідок агресії рф, яку розробила команда ФДМУ спільно з Мінекономіки. За результатами роботи отримайте звіт про оцінку збитків.

Крок #4. Пройдіть рецензування звіту

Надішліть звіт на перевірку фахівцям з оцінювання майна бізнесу (з 2+ роками досвіду). Вони мають підтвердити відповідність проведеного оцінювання згаданій Методиці. Рекомендуємо звернутися до професійних спілок оцінювачів. Ми зможемо рецензувати та зберігати такі звіти після впровадження відповідного сервісу, про що розповідали раніше – https://www.spfu.gov.ua/ua/news/9409.html.

Крок #5. Збережіть рецензований звіт

Чекайте зі звітом на можливість подати позов проти країни-агресора. Якщо ваш звіт отримає негативну рецензію, – вимагайте від оцінювача доопрацювати оцінку збитків.

ФДМУ рекомендує постраждалим підприємцям замовити оцінювання збитків вже зараз. Що раніше це зробите – то більше доказів збережете для позову проти рф.

Джерело: Фонд державного майна України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»