• Посилання скопійовано

Бізнес просить затвердити актуальний список територій бойових дій задля податкових пільг

Бізнес просить усунути невизначеність зі сплати майнових, екологічних податків та плати за землю на територіях, де велися/ведуться бойові дії, ініціювати перегляд норм про звільнення від податків й обов’язку відновлення втраченої первинки

Бізнес просить затвердити актуальний список територій  бойових дій задля податкових пільг

Спілка українських підприємців ініціювала звернення до Уряду щодо затвердження актуального списку територій ведення бойових активних дій, щоб звільнити підприємців, виробничі потужності яких реально постраждали від обстрілів, від оподаткування. Звернення також підтримав Український клуб аграрного бізнесу та низка харківських підприємців.

Через розбіжності в законодавстві склалася ситуація, коли до підприємців, виробничі потужності яких знаходяться на півдні та сході України і які зазнали втрат через обстріли та безпосереднє ведення бойових дій, діють подвійні стандарти в питанні звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, що відрізняється від земельної ділянки, за знищену або пошкоджене нерухоме майно, а також порядку дій при втраті первинних документів внаслідок бойових дій.

Корінь проблеми полягає в розбіжностях розуміння того, які території вважати такими, «де велися (ведуться) активні бойові дії», а які – зонами «можливого» ведення бойових дій. Через це частина українських підприємців, зокрема Харківщини, які понесли і продовжують нести реальні втрати, не можуть скористатися своїм законним правом на звільнення від оподаткування, передбачене для всіх підприємців, що постраждали внаслідок ведення бойових дій, Законом України № 3050-IX, який набрав чинності 11 квітня 2023 року.

Щоб уникнути цих розбіжностей, СУП закликає переглянути критерії визначення зон, на яких велися (ведуться) активні бойові дії, і включати не лише території, де безпосередньо проходили бої, але і прифронтові зони, які знаходяться під ракетними обстрілами, внаслідок чого виробництва місцеві зазнали суттєвих пошкоджень.

З метою захисту інтересів підприємців східних та південних регіонів, СУП звертається до Офісу Президента України, Прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України, Мінреінтеграції, Комітету ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики і вимагає:

  • усунути невизначеність щодо сплати майнових, екологічних податків та сплати за землю на територіях де велися (ведуться) бойові дії;
  • скоригувати перелік територій, де велися (ведуться) активні бойові дії, в тому числі включити в нього Харків та всю Харківську область / або ініціювати перегляд норм про звільнення від податків і обов’язку відновлення втрачених первинних документів (поширити їх на всі території, де ведуться (велися) бойові дії);
  • врахувати пропозиції Харківської ОВА щодо територій, які потрібно включити до переліку зон, де велися (ведуться) активні бойові дії;
  • узаконити актуалізований перелік територій активних бойових дій шляхом внесення доповнень до наказу Мінреінтеграції № 309, яким керується податкова служба в питаннях звільнення від оподаткування підприємців, виробничі потужності яких постраждали внаслідок бойових дій.

Перегляд переліку територій, де велися (ведуться) активні бойові дії, насамперед спрямований на захист тих українських підприємств, які розміщуються на вже звільнених територіях, проте приміщення яких вже пошкоджено / знищено і які не можуть навіть ремонтуватися через розміщення на них підрозділів ЗСУ, а отжеі, не можуть відновити діяльність та отримувати доходи, з яких потім сплачувати податки.

Ігор Гуменний, співвласник "UBC Group".
Михайло Кобцев, власник "ТНС-ССП Groupe"
Всеволод Кожемяко, група Агротрейд, керівник добровольчого підрозділу "Хартія"
Олексій Баришевський, керівник "Хладопром"
Юрий Сапронов, Superior Golf Club
Олександр Василенко, "Фрунзе Авто".
Олександр Гризунов, "Баварія моторс", "МС Рієлті".
Олександр Політуха, "Фабрика Чистоти і Красоти" , Слобожанський миловар"
Олександр Аптілон, директор ТОВ "Хаск холдинг"
Яна Чуприна, директор ТОВ "Хаск Флекс".
Андрій Хоролец, директор ТОВ "Хаск"
Едуард Голяк, директор ТОВ "Хаск трейд"
Олег Топчій, власник автоділероів "Тоyota" и "Lexus"
Олександр Осадчий, об'єднання промисловців та підприємців Дергачівщини. Об'єднання виробників будматеріалів "Слобожанський Брук"
Ігор Ботштейн, ТОВ "Паритет-Агро".
В'ячеслав Родіонов, ТОВ "Бріг"
Наталія Яковенко, директор ТОВ "Украгроресурс 32227053".
Вадим Турецький, директор ТОВ "СП Агротон"
Вадим Трофіменко, директор ТОВ "Меблева фабрика Премʼєра"
Олена Моісеєнко, директор ТОВ "Науковий центр «Абетка"
Сергій Пономаренко, директор ТОВ "Сучасні системи пакування"
Олександр Попов, "Концерн Сафарі".
Тарас Сітенко
Сергій Хорошайлов

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»