• Посилання скопійовано

Бізнес може долучитися до наповнення Реєстру об’єктів критичної інфраструктури

Держспецзвʼязку закликає бізнес подати до секторального органу інформацію, на базі якої він зможе віднести те чи інше підприємство до секторального переліку об’єктів критичної інфраструктури

Бізнес може долучитися до наповнення Реєстру об’єктів критичної інфраструктури

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що в Україні створено Реєстр об’єктів критичної інфраструктури, завдяки якому має відбуватися координація процесу захисту цих обʼєктів. Наступний крок – це формування Реєстру. Щоб якнайшвидше запрацювала система захисту критичної інфраструктури, Держспецзвʼязку закликає бізнес подати до секторального органу інформацію, на базі якої він зможе віднести те чи інше підприємство до секторального переліку об’єктів критичної інфраструктури, що дозволить застосовувати більш ґрунтовні заходи щодо забезпечення його безпеки. На період війни Реєстр функціонуватиме у закритому вигляді.

Держателем та адміністратором Реєстру є уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури. На період дії воєнного стану, а також протягом 12 місяців після його припинення таким органом є Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. Тож 15 червня учасники Європейської Бізнес Асоціації зустрілися з її головою Юрієм Щиголем для обговорення ролі бізнесу в системі безпеки критичної інфраструктури.

Більшість країн будувала свою систему захисту об’єктів критичної інфраструктури протягом п’яти  -семи років в умовах мирного часу. Україні ж доводиться робити це у більш стислі терміни та у значно складніших умовах, коли російські війська прицільно знищують саме критичну інфраструктуру: енергетичні об’єкти, логістику, зв’язок тощо. Тож синергія усіх учасників процесу в розбудові надійної системи захисту критичної інфраструктури є надзвичайно важливою.

З огляду на це одним із важливих завдань Держспецзв’язку є координація операторів критичної інфраструктури, секторальних та функціональних органів, залучених до цього процесу. Однією з цілей представників Служби є створення прозорих та адекватних вимог і правил, щоб бізнес розумів, якою є його роль як підприємства критичної інфраструктури, зокрема – які зобов’язання він має та як держава може сприяти його захисту.

Функції уповноваженого органу з питань захисту критичної інфраструктури України на Держспецзв’язку були покладені Законом №2684-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень уповноваженого органу у сфері захисту критичної інфраструктури України», який набрав чинності 5 грудня 2022 року. На переконання пана Щиголя, законодавство України в галузі захисту критичної інфраструктури є одним з найбільш прогресивних у світі, оскільки об’єднує найкращий досвід країн ЄС, Великої Британії та США.

Бізнес мав можливість уточнити деталі процедури включення підприємства до Реєстру. Так, Порядок розроблення і затвердження паспорту безпеки на об’єкт критичної інфраструктури розроблено Адміністрацією Держспецзв’язку та має бути ухвалений Кабміном найближчим часом. За потреби для бізнесу будуть проведені додаткові консультації щодо заповнення паспорту та подання інших необхідних документів. Також зараз у Держспецзв’язку шукають можливості для створення суверенного фонду, який зможе покривати негайні витрати на захист інфраструктури чи подолання наслідків руйнувань. Триває робота над процедурою передання засобів захисту, закуплених приватними компаніями для захисту власних об’єктів, на баланс Збройних сил України.

Для об’єктів критичної інфраструктури передбачено періодичні перевірки раз на три роки із залученням секторальних та функціональних органів щодо дотримання правил захисту. Перші такі перевірки відбудуться не раніше 2026 року. Важливо: відповідальність за безпеку об’єкта лежить саме на його операторі, держава може бути партнером у її забезпеченні, але не може втручатися у роботу бізнесу.

За досвідом України щодо створення новітньої системи безпеки та захисту критичної інфраструктури нині спостерігає весь світ, і український бізнес є важливою складовою у побудові цього процесу. Ми вдячні компаніям Асоціації, що долучилися до зустрічі, та команді Держспецзв’язку за діалог із бізнесом і важливі роз’яснення!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»