• Посилання скопійовано

До паспортів можна буде вносити адреси орендованих квартир

Новий порядок реєстрації для українців і іноземців, які планують жити в Україні, прийнятий нещодавно депутатами, спростить життя чиновникам, але не пересічним громадянам країни.

Держава не обіцяє влаштовувати тотальні перевірки паспортного режиму на вулицях, проте службовці в органах влади тепер матимуть підстави вимагати підтверджень місця проживання від певних категорій громадян, йдеться у сюжеті ТСН-Тиждень.

До цих категорій належать молоді люди призовного віку, платники аліментів, учасники судових процесів — свідки, підсудні, позивачі. Також по-новому реєструватися доведеться тим, хто потрапив у ДТП або брав будь-який кредит — на квартиру, авто чи навіть пральну машину.

Повідомляти державу про місце фактичного перебування потрібно буде не лише у разі тривалої відсутності за паспортною адресою. Тепер навіть щоб поїхати до родичів на село на літо або ж провести на морі більше місяця, — варто заздалегідь повідомити місцевий паспортний стіл, щоб уникнути неприємностей.

За порушення вимог накладатиметься штраф від 17 до 51 грн. Небагато, якщо не платити його щодня.

Принципова новація — обов’язкова реєстрація за місцем оренди житла. Найчастіше квартири орендуються нелегально, без контракту, тому що власники житла не хочуть ділитися прибутками із податковою. «Прописувати» у власному домі випадкових квартирантів, напевно, вони захочуть ще менше.

Проте у законі є лазівка: оформити постояльців можна і без договору оренди. Достатньо подати до паспортного столу заяву, що господарі згодні зареєструвати у себе громадян як знайомих або далеких родичів, — і чиновники обіцяють не з′ясовувати, платять за таку гостинність «родичі» чи ні.

А «виписувати» квартирантів обіцяють за спрощеною схемою. «Власник житла може за власною ініціативою зняти з реєстрації. Тобто процедура спрощена, вже не потрібно звертатися до суду, щоб знімати з реєстрації. Ми дали можливість власникам житла таким чином убезпечити свої права», — пояснила заступник директора Держкомміграції Тетяна Никітіна.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»