• Посилання скопійовано

Порядок видачі пільгових іпотечних кредитів удосконалено

Постанова КМУ від 23.05.2012 р. №465 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 р. №343».

23 травня було внесено зміни до постанови №343, якими удосконалено Порядок видачі здешевлених іпотечних кредитів для громадян. Зміни у першу чергу розширили коло осіб, які можуть скористатися цією програмою, а також збільшили кількість об’єктів нерухомості, у яких може придбаватися житло. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк у четвер, 31 травня, під час брифінгу в КМУ.

«Об’єктивно так звана квартирна черга не охоплює всіх тих, хто сьогодні потребує житла і може його придбати. Тепер установлено, що отримати іпотеку із частковою компенсацією відсоткової ставки можуть не лише черговики, хоча вони, а також сім’ї з дітьми матимуть пріоритет. Кредити видаватимуться усім, хто на підставі статті 34 Житлового кодексу визнається такими, що потребуюють поліпшення житлових умов. Це — квартиронаймачі, мешканці гуртожитків, мешканці житла, яке не відповідає технічним і санітарним нормам», — сказав Анатолій Близнюк.

За його словами, тепер за бажанням позичальника сума першого внеску може збільшуватися, до першого внеску зараховуватимуться кошти, сплачені громадянином за перевищення розрахункової вартості. Сам перший внесок позичальника обчислюється не як 25% від суми кредиту, а як 25% від вартості житла, що купується. Також розрахункова вартість житла розраховуватиметься не за місцем перебування громадянина «на черзі», а за місцем фактичного проживання. Розширено також перелік об’єктів, де може придбаватися житло за кошти здешевленої іпотеки.

«Недобудови залишаються пріоритетним напрямком. Проте, якщо у прийнятих в експлуатацію будинках, зведених після 2009 року, є нереалізовані забудовником квартири, а запропонована державою ціна його влаштовує, ці квартири можуть придбаватися на умовах цієї програми», — наголосив очільник Мінрегіону.

Як повідомив Анатолій Близнюк, у новому варіанті Порядку немає жорсткої прив’язки розподілу бюджетних коштів до обліку потребуючих поліпшення житлових умов. Кошти, передбачені для часткової компенсації процентів, серед регіонів розподілятимуться пропорційно до кількості населення, яке проживає на відповідній території. Та головне — обсяг може коригуватися за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій відповідно до потреби.

 

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»