• Посилання скопійовано

Купити, продати або просто вступити у спадок на квартиру в Києві стало дорожче

Податок на операції з нерухомістю зріс, ріелтери прогнозують і зростання цін на житло

Тепер для будь-якої операції з нерухомістю слід отримати документ не лише від БТІ, а й від незалежного оцінювача, що коштує до 1500 гривень. Але річ навіть не у цьому: податок доведеться сплатити з тієї суми, яку назвав оцінювач. А це вже у 8 — 10 разів більше, ніж писала БТІ. Такі поправки до Податкового кодексу набрали чинності ще у червні, але запроваджувати їх почали щойно тепер. Зміни покликані поповнити бюджет та вивести з тіні ринок нерухомості.
ЦІНИ. Якщо раніше оціночну вартість вимагали не у всіх і не завжди, то тепер, як нам пояснила приватний нотаріус Вікторія Войтенко, згідно з наказом Мін′юсту, навіть при оформленні спадку або договору дарування. І якщо раніше всі документи з БТІ коштували загалом 1000 — 1500 грн, то тепер додатково до цієї суми доведеться викласти за оцінку ще 300 — 1500 грн. Робиться це для того, щоб узяти держмито — 1% від вартості квартири та податок на доходи — 5%. «Якщо ви продаєте квартиру й оцінювач оцінив її у 800 тис. грн, доведеться віддати у вигляді мита 8 тис. грн і ще податок 40 тис. грн», — пояснив нам голова асоціації БТІ Дмитро Павленко. А ось для спадкоємців першої черги — чоловіка/дружини, дітей і батьків — ставка нульова. А якщо успадковуєте квартиру бабусі, тітки і так далі — готуйтеся заплатити ті самі 1 — 5%.
ОЦІНЮВАЧІ. У більшості випадків власники хочуть оцінити квартиру дешевше, щоб менше заплатити податку. Але з оцінювачами, як з'ясувала «Сьогодні», теж можна домовитися. «За звичайну трійку в старому будинку ми беремо 400 — 500 грн, за нове житло — 700 — 1000, за дуже великі квартири, яких у Києві не так і багато, — до 1500. Оцінку робимо за пропозиціями в «Авізо» — на вашій та сусідніх вулицях. Ціну занизити можемо, але у межах розумного. Якщо вона буде явно заниженою, нас можуть позбавити ліцензії», — сказав нам київський оцінювач Вадим Калиниченко.
РІЕЛТЕРИ. Ріелтери говорять, що ціни на нерухомість можуть збільшитися на 5 — 10% — усі витрати продавці перекладуть на плечі покупців. «Витрати на оцінювачів однозначно збільшать ціну на вторинне житло. Адже податок 1 — 5% у результаті виливається в $1 — 2 тис., і продавець включить усі витрати на всі довідки до вартості квартири. Плюс — хабарі оцінювачам. Адже продавцеві потрібно вигідніше продати квартиру, а ціну визначає оцінювач. Хоча це можна робити тільки зі знайомим. На первинному ринку половину витрат бере на себе забудовник», — розповідає нам ріелтер великої компанії Анастасія Наконечна. Щоправда, неофіційно її колеги говорять інакше. «Зараз нерухомість особливо ніхто не купує — немає попиту. Якщо ще підвищаться ціни, то він буде ще нижчим. Тож сумніваюся, що ціни різко злетять».

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»