• Посилання скопійовано

Співпраця ОСББ та комунальних підприємств можлива

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 10.09.2012 р. №7/8-14514, 3214/02-11-05 «Щодо питань співпраці комунальних підприємств з об'єднаннями співвласників багатоквартирного будинку»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у листі №7/8-14514, 3214/02-11-05 зазначає: відповідно до ст. 19 Закону «Про житлово-комунальні послуги» відносини у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками цих відносин є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем.
ОСББ та ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) не є госпсуб'єктами і не можуть бути виробниками або виконавцями житлово-комунальних послуг відповідно до Закону про ЖКП.
Співпраця між ОСББ (ЖБК) та підприємствами-ліцензіатами можлива за умови ведення цими підприємствами іншого виду діяльності, крім ліцензованого, яким є централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізоване опалення.
Якщо на загальних зборах ОСББ (ЖБК) визначено виконавцем послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення підприємство-ліцензіат, то відносини між співвласниками будинку, ОСББ (ЖБК) безпосередньо як юридичною особою та підприємством здійснюються виключно на договірних умовах. Підприємства, визначені виконавцями відповідних послуг, не повинні відмовляти ОСББ (ЖБК) в укладенні договорів з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення безпосередньо з власниками квартир, як з індивідуальними споживачами.
При цьому істотною умовою діяльності підприємств-ліцензіатів при проведенні неліцензованого виду діяльності є забезпечення беззбитковості цієї діяльності.
Надання підприємствами-ліцензіатами співвласникам багатоквартирних будинків (ОСББ, ЖБК) послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення не повинно призводити до перехресного субсидіювання, і при укладенні договорів з неліцензованих видів діяльності має бути обов'язково обговорено та забезпечено стовідсоткове відшкодування витрат підприємств щодо такої діяльності.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»