• Посилання скопійовано

Умови отримання пільгової іпотеки

25 квітня 2012 запроваджено нову програму зменшення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, формування переліку житлових об'єктів, вимоги до позичальників, цінові параметри квартир, їх нормативна площа тощо визначені відповідним Порядком, затвердженим Постановою КМУ від 25.04.2012 р. Отже, що ж треба знати для отримання пільгової іпотеки.
Згідно п. 5 Порядку:
— кредит надається в національній валюті — гривні;
— строк кредитування — до 15 років з часу укладення позичальником кредитного договору;
— відсоткова ставка не перевищує 16% річних (з яких 3% сплачує позичальник, а 13% — держава);
— обов'язковий власний внесок позичальника, як правило, не перевищує 25% вартості житла.
Зазначимо, що розмір такого внеску може бути збільшено за бажанням позичальника або зменшено в разі надання додаткової застави за кредитним договором відповідно до внутрішніх правил банку. Як перший внесок можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення нормативної площі та розрахункової вартості квартири.
Максимальний розмір кредиту, за яким може бути надано часткову компенсацію відсотків, визначається шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість. При цьому нормативна площа житла до 1 січня 2013 р. визначається виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на самотню особу або сім'ю з двох осіб і 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім'ї, але не більш ніж 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків — не більш ніж 94 кв. метрів.
Розрахункова вартість житла визначається з урахуванням зареєстрованого в установленому порядку місця проживання громадян у розмірі:
— 7000 гривень за 1 кв. метр — для м. Києва;
— 5000 гривень за 1 кв. метр — для міст Київської області, обласних центрів і міст Севастополя та Сімферополя;
— 4000 гривень за 1 кв. метр — для інших населених пунктів.
Крім того, для населених пунктів, розташованих на відстані від 5 до 15 км від меж Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%, а для населених пунктів, розташованих у 5-кілометровій зоні, визначається в розмірі, встановленому для цих міст.
Також варто пам'ятати, що претендувати на поліпшення житлових умов можуть:
— громадяни, що перебувають на квартирному обліку на підставі статті 34 Житлового кодекси Української РСР;
— громадяни, забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім'ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) в гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї, виданою за місцем проживання.

Джерело: UBR

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»