• Посилання скопійовано

Оформити землю можна буде за два дні, - голова Держгеоскадастру

Забюрократизовані процедури оформлення землі пропонується спростити, делегувавши центрам адмінпослуг і зробивши їх уповноваженими посередниками між громадянами та чиновниками

Оформити землю можна буде за два дні, - голова Держгеоскадастру

Про це йдеться у концепції реформування діючої системи земельних відносин, підготовленої фахівцями Держгеокадастру.

"На мій погляд, нам вдалося придумати саме ту архітектуру двоетапної аграрної реформи, яка відповість на всі поставлені перед нами питання і виклики", - зазначив голова Держгеокадастра Максим Мартинюк.

Концепція являє собою пакет з шести законопроектів, спрямованих на вирішення найбільш гострих проблем земельних відносин.

Розробники при цьому намагалися уникнути ризиковано-радикальних кроків, яким неминуче стала б відміна мораторію.

З цього пакету законопроектів один - "Про обіг земель" є повноцінним новим законом, інші ж змінюють чинні нормативні акти, що, за словами Мартинюка, "дозволяє сподіватися на їх проходження у парламенті".

За його словами, мета - спростити процедури оформлення землі, які зараз нераціонально забюрократизовані.

"Ми пропонуємо спростити систему, зробивши центри надання адмінпослуг (ЦНАП) уповноваженими посередниками між громадянами та чиновниками. Громадянин повинен буде прийти в держоргани тільки двічі. Один раз - щоб заявити про своє бажання оформити землю, другий раз - забрати правовстановлюючі документи", - пише глава Держгеокадастра.

В перший візит громадянин уповноважує ЦНАП представляти його інтереси на всіх інших етапах, в тому числі для підписання договору найму землевпорядної організації. Щоб зняти питання про зловживання, ціни на ключові послуги, наприклад землевпорядні роботи, пропонується зафіксувати.

"Громадянин знатиме, що і скільки коштує, його не будуть ганяти по посередникам, в кінці всіх процедур він отримає здачу. Комісійні ЦНАП в нашому концепті не передбачені - зрештою, він просто робить ту роботу, для якої створювався".

Основне призначення ЦНАП - відокремити чиновника, який надає адмінпослугу, від громадянина, який цю адмінпослугу замовляє, виключаючи тим самим можливість корупції.

По мірі впровадження спрощеної системи оформлення землі через ЦНАП якість їх роботи має підтягнутися - Держгеокадастр ініціював дискусію про це з зацікавленими міністерствами.

Нагадаємо, що 1 січня 2016 року закінчується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Джерело: Дзеркало тижня

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»