• Посилання скопійовано

З нового року - зміни у держреєстрації нерухомості

Зміни наберуть чинності з 1 січня 2016 року

З нового року - зміни у держреєстрації нерухомості

12 грудня підписано Президентом та опубліковано Закон України від 26.11.2015 р. №834-VІІІ  «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Документ спрямований на спрощення вказаної процедури та врегулювання процедурних питань, пов'язаних з передачею повноважень органам місцевого самоврядування. Зокрема, Законом:

 - розширено суб'єктний склад осіб, які наділені повноваженням проводити державну реєстрацію прав, та ввести до такого суб’єктного складу банки. Перед початком виконання відповідних функцій банк має пройти акредитацію у  територіальному органі Міністерства юстиції України. 

 - вводиться адміністративна відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

 - інформація, наявна в Державному реєстрі прав, буде відкритою як за об’єктом, так і за суб’єктом;

 - документи, що видаються за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому документи, отриманні в електронній і паперовій формі, матимуть однакову юридичну силу; 

У новій редакції викладено Закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" з урахуванням практики застосування відповідного Закону за час функціонування органів державної реєстрації прав.

Ці зміни набирають чинності з 1 січня 2016 року, хоча сам Закон чинний уже з 13 грудня 2015 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»