• Посилання скопійовано

Заборону на продаж сільгоспземлі юрособам пропонують продовжити на 5 років

У Раді зареєстровано законопроєкт №8295 щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення

Заборону на продаж сільгоспземлі юрособам пропонують продовжити на 5 років

19 грудня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8295 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо продовження терміну дії обмежень у сфері купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення". Його авторами є Ю. Тимошенко та ін. нардепи.

Змінами до ЗКУ пропонується на 5 років (до 1 січня 2029 року) відтермінувати набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Крім того, пропонується продовжити до 1 січня 2029 року дію обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності громадянина України, а також заборони щодо купівлі-продажу або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

Як зазначено у пояснювальній записці, у період післявоєнної відбудови надання дозволу на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичними особами, за якими можуть стояти у тому числі і іноземці, та зняття обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, що можуть перебувати у власності громадянина України, призведе до концентрації значних площ землі в руках великих аграрних підприємств. Малі ж фермерські господарства, які зазнали значних втрат від бойових дій та спричиненої ними економічної кризи, не матимуть можливості придбавати такі земельні ділянки внаслідок відсутності достатніх коштів.

Продаж земельних ділянок в умовах відсутності ефективних ринкових механізмів ціноутворення також, на думку законотворців, призведе до втрат надходжень до бюджетів, які нині так важливі для забезпечення перемоги українського народу у війні з рф, а також для майбутнього післявоєнного відновлення.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»