• Посилання скопійовано

Здавання виручки відокремленим підрозділом: чи потрібна касова книга?

Нацбанк розглянув питання щодо необхідності відображення операції зі здавання готівкової виручки (готівки) в касі відокремленого підрозділу

 Здавання виручки відокремленим підрозділом: чи потрібна касова книга?

Нацбанк у листі від 21.11.2016 р. № 50-0004/95398 зазначив, що відповідно до п. 4.2 Положення №637 відокремлені підрозділи підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу.

Відокремлені підрозділи, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.

Згідно з п. 2.8 Положення №637 відокремлені підрозділи підприємств можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас підприємств або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юросіб. При цьому здавання готівкової виручки (готівки) здійснюється самостійно (у тому числі із застосуванням платіжних пристроїв та через пункти приймання готівки) або через відповідні служби, яким надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів.

Відповідно до п. 3.7 Положення №637 видача готівки з каси для здавання її до банку оформлюється видатковим касовим ордером із відображенням такої касової операції в касовій книзі. При цьому:

- документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є відповідна квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, засвідчена підписами відповідальних осіб банку та відбитком печатки (штампа) банку,

- документом, що свідчить про здавання виручки до банку через інкасаторів, є копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача.

Вилучення готівки зі скриньки РРО для подальшого її здавання як до каси підприємства - юридичної особи, так і до банку, має здійснюватися за допомогою операції "службова видача".

Враховуючи викладене, Нацбанк підсумовує: якщо відокремлений підрозділ, який здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО та веденням КОРО, здає готівкову виручку (готівку):

  • до каси підприємства (при цьому не здійснюючи інших операцій, що потребують оформлення їх касовими ордерами) - може здавати готівку без оформлення видаткового касового ордера та відповідно не вести касової книги;
  • до банку (як самостійно, так і через інкасаторів) - потрібно оформити видатковий касовий ордер та зробити відповідний запис в касовій книзі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»