• Посилання скопійовано

Мінфін про відповідальність за неоприбуткування готівки підприємцем

Відсутність запису в Книзі обліку доходів і витрат про отриману приватним підприємцем готівку є порушенням норм про оприбуткування готівки і є неоприбуткуванням

Мінфін про відповідальність за неоприбуткування готівки підприємцем

Мінфін у листі від 12.06.2017 р. №35210-07-10/15376 нагадує, що оприбуткування готівки підприємцями - це проведення ними обліку готівки Книзі обліку доходів і витрат. Відсутність запису в книзі обліку доходів і витрат про отриману приватним підприємцем готівку є порушенням норм про оприбуткування готівки і є неоприбуткуванням.

Як відомо, згідно з ч. 1 Указу № 436/95 за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки передбачено штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Водночас у коментованому листі фахівці Мінфіну зауважують, що деякі зі штрафних санкцій, передбачених цим Указом, на сьогодні взагалі не діють через зміни у законодавстві.  Зокрема, згідно з частиною третьою статті 1066 ЦКУ банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд. Крім того, обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, передбачених законом (стаття 1074 ЦКУ).

Враховуючи норми зазначених статей ЦКУ, Положення №637 не містить вимог щодо винятково цільового призначення використання власних готівкових коштів суб'єкта господарювання.

Крім того, Указ було видано до набрання чинності Конституцією України, відповідно до пункту 22 частини першої статті 92 якої виключно законами України визначається відповідальність за правопорушення.

Крім того, Положення №637 не містить визначень термінів "неповне оприбуткування", "несвоєчасне оприбуткування". Отже, наведені в ньому норми щодо оприбуткування готівки в касах підприємств з оформленням її касовими ордерами і веденням касової книги та щодо оприбуткування готівки у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК із здійсненням обліку цих готівкових коштів у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК) відповідають законодавству України, є повними та вичерпними і не потребують внесення змін до них.

Про думку податківців з приводу касової дисципліни підприємців читайте у новині.

***

Читайте також: За неповне оприбутковування готівкових коштів - штраф: роз'яснення Нацбанку

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»