• Посилання скопійовано

Округлення чеків РРО — не обов’язок: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Поки ні технічно, ні законодавчо не здійснено змін в питаннях округлення чеків РРО, постанова №25 залишається лише пропозицією НБУ, правом суб’єкта, а не обов’язком — Тетяна Мойсеєнко



Постановою НБУ від 15.03.2018 р. №25 передбачено, що з 1 липня 2018 року припиняється додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Серед перелічених монет немає 10 і 50 копійок. 

Крім того, НБУ пропонує юридичним особам і підприємцям з 1 липня 2018 року у випадку відсутності монет дрібних номіналів проводити округлення загальних у чеках сум розрахунків готівкою. 

Зверніть увагу: норми постанови передбачають округлення тільки у разі відсутності монет дрібних номіналів. Тому, на думку Т. Мойсеєнко, постанова не вводить обов’язок округлення, а тільки пропонує це робити.

 

Немає монет в 1, 2, 5, 25 копійок — округлюємо. Є дрібні монети — можемо не округлювати

 

Також варто звернути увагу на те, що округлення не проводиться під час здійснення безготівкових розрахунків. Тобто у випадку розрахунку платіжними картами суб’єкти не мають права округлювати суми чеків. 

 

Правила округлення сум в чеках

На слайді від НБУ показано схему, за якою проводиться округлення.

На думку НБУ, треба здійснювати округлення так: у випадку розрахунку суми за чеком в 33 грн 44 копійки іде округлення в меншу сторону і сума в чеку становитиме 33,40.

Якщо ж остання в чеку цифра перевищує 5, округлення відбувається до найближчого десятку: 33,47 дає результат 33,50. Тобто округлення відбувається в номіналах 1, 2, 5, 25. 10 і 50 працюють як дрібні монети для обігу. 

 

Яка відповідальність передбачена за неокруглення сум в чеках?

Сама постанова НБУ не містить жодних згадувань про можливі наслідки за невиконання умов округлення. Вивчаючи постанову, бачимо тільки, що пропонується і що буде з обігом, а от норм, які би містили фрази на кшталт «за невиконання… суб’єкти, які не здійснюють округлення...», в тексті постанови немає. 

Отже, відповідальності за неокруглення сум у чеках РРО не передбачено. Тобто ні адміністративної, ні фінансової відповідальності немає. І це зрозуміло чому.

Адже технічно впровадити ці налаштування до програмного забезпечення РРО можна не так швидко, як би хотілось НБУ. І, навіть, якщо сервісні центри це зможуть, обов’язковим є внесення змін до Закону про РРО, до наказу ДПАУ №614, які регулюють порядок здійснення готівкових операцій, інформації в чеках тощо. Норми Закону про РРО і наказу ДПАУ №614 на сьогодні не містять жодних правил або можливих варіантів округлення чеків РРО.

А поки ні технічно, ні законодавчо не здійснено змін в питаннях округлення чеків РРО, на думку лектора, коментована постанова залишається лише пропозицією НБУ, правом суб’єкта, а не обов’язком.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»