• Посилання скопійовано

Обмеження у готівкових розрахунках з фізособами: в яких випадках воно працює?

Про обмеження в 50 тис. грн щодо розрахунків з фізособами протягом одного дня суб’єкти господарювання пам’ятають добре. Але щодо яких розрахунків воно встановлене? Чи поширюється воно, наприклад, на виплату зарплати працівникам? ДФСУ вважає, що ні. Проте радить звернутися з цим питанням до НБУ

Обмеження у готівкових розрахунках  з фізособами: в яких випадках воно працює?

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 09.07.2018 р. №3010/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Обмеження, встановлене п. 6 розділу ІІ Положення № 148 

Зараз суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою - у розмірі до 10 000 гривень включно;
  2. з фізособами - у розмірі до 50 000 гривень включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. 

При цьому кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Зверніть увагу: це обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу. 

Тобто, якщо ваш працівник розрахується з продавцем за товари за допомогою корпоративної карти, все гаразд. Обмеження в сумі таких розрахунків не встановлені. 

А ось якщо працівник спочатку зніме готівку з корпоративного рахунку і розрахується цією готівкою з продавцем, тут обмеження працюватиме. Саме щодо розрахунку із покупцем! І, оскільки працівник зазначить цю операцію в авансовому звіті, і якщо керівник затвердить такий звіт, вважатиметься, що це саме підприємство як покупець порушило правила готівкового розрахунку. Втім, винними особами в цій ситуації будуть обидва – і покупець, і продавець. Тобто штраф загрожуватиме обом. Але про це далі...

 

Зарплата готівкою: чи є обмеження? 

Як бачимо з наведеного вище, п. 6 розділу ІІ Положення №148 не визначає (крім операцій з платіжними картками), для яких саме розрахунків встановлено готівкове обмеження в 50 тис. грн.  

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо читати цю норму буквально, то вона стосується будь-яких розрахунків. Усі винятки, які НБУ хотів встановити, він передбачив у п. 8 розділу ІІ Положення № 148. Це: 

  1. розрахунки суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  2. добровільні пожертвування та благодійна допомога;
  3. використання готівки, виданої на відрядження. Зверніть увагу: навіть не розрахунки між роботодавцем і відрядженим працівником, і не відшкодування понесених працівником за свій рахунок під час відрядження витрат, а саме витрачання ним отриманого авансу на відрядження. 

Отже, якщо читати Положення №148 буквально, стає сумно і суб’єкти господарювання починають писати листи до ДФС. Відповіддю на один з таких листів є коментована ІПК. 

Проте одразу зазначимо: з одного боку, податківці надають позитивне для суб’єктів господарювання роз’яснення, з іншого – говорять про те, що трактувати Положення № 148 - це справа НБУ, як його автора, і радять за остаточною відповіддю звертатися саме до НБУ. 

ДФСУ в коментованому листі говорить: обмеження 50 000 грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги, та таке обмеження не розповсюджується на розрахунки з виплат, пов’язаних з оплатою праці співробітників, матеріальної допомоги з тимчасової непрацездатності (в т. ч. допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами) та надання поворотної фінансової допомоги.

Але, як би нам не хотілося сказати, що це так, підтверджень цьому в Положенні №148 немає. Навіть після змін, які були в нього внесені з 01.06.2018 р., на жаль, зазначених вище норм ці зміни не зачепили. 

Тому, як і раніше, радимо тим, в кого виплати працівникам перевищують 50 тис. грн, здійснювати їх безготівково, на рахунок працівника в банку. А в кого немає даних щодо таких рахунків, отримати їх від працівників за заявою (з проханням перераховувати зарплату тощо на певний поточний рахунок) або відкрити власний «зарплатний проект» в уповноваженому банку. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»