• Посилання скопійовано

Зареєстрували Книгу обліку доходів вже після отримання доходу: які наслідки?

Податківці зазначили, що відображення у Книзі доходів, отриманих до дати її реєстрації в контролюючому органі, є порушенням вимог ПКУ та Порядку №579

Зареєстрували Книгу обліку доходів вже після отримання доходу: які наслідки?

«Вісник. Офіційно про податки»

Фізособи — підприємці — платники ЄП І — ІІІ груп (які не є платниками ПДВ), ведуть Книгу обліку доходів, у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи (пп. 296.1.1 ПКУ).

Фізособи — підприємці — платники ЄП ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів та витрат.

Порядок ведення вищезазначених Книг затверджено наказом №579.

Записи у Книгах виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Крім того, підприємці мають здійснювати облік операцій з готівкою у відповідних Книгах обліку. Як передбачено п. 11 розділу ІІ Положення №148, готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі. Оприбуткування готівки в касах фізосіб — підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням Книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у Книзі на підставі товарних чеків (квитанцій).

При цьому керівники суб’єктів господарювання несуть відповідальність за недотримання порядку ведення операцій з готівкою.

Так, ст. 164-1 КпАП передбачено, що неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн).

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 КпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн).

Отже, відображення у Книзі доходів, отриманих до дати її реєстрації в контролюючому органі, є порушенням вимог ПКУ та Порядку №579.

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»