• Посилання скопійовано

Втратили Книгу обліку доходів: як бути?

Дніпропетровські податківці розповіли, що робити у разі втрати Книги обліку доходів

Втратили Книгу обліку доходів: як бути?

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 296.1  ПКУ платники єдиного податку І – ІІІ груп ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1296.1.3 ПКУ.

Форми книги обліку доходів (для платників ЄП І, ІІ та ІІІ груп, які не є платниками ПДВ)книги обліку доходів і витрат (для платників ЄП ІІІ групи, які є платниками ПДВ) та порядки їх ведення затверджені наказом Мінфіну №579

Згідно з п. 44.5  ПКУ встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених у пп. 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності. Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Відповідно до п. 6.10 Положення  №88, у разі втрати Книги обліку фізособа – підприємець – платник ЄП повинна звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.

Пунктом 7 Порядків встановлено, що Книги обліку зберігаються у платника податку протягом 3 років після виконання останнього запису.

Відповідно до ст. 121 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Аналогічні дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, –тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Статтею 164 - 1 КУпАП неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 164 - 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, у разі втрати фізособою – підприємцем Книги обліку до неї застосовується адміністративна та фінансова відповідальність за умови недотримання нею вимог п. 44.5 ПКУ.

***

Читайте також:

Джерело: ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»