• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» не заповнює Книгу обліку доходів при готівкових розрахунках: які штрафи?

За незабезпечення щоденного відображення в Книгах обліку готівкових доходів фізособам-«єдинникам» доведеться сплатити штраф у п'ятикратному розмірі від невідображених сум

Фізособа-«єдинник» не заповнює Книгу обліку доходів при готівкових розрахунках: які штрафи?

ДФС у Луганській області розповіла, що відповідно до пп. 2 п. 58 розд. VI Положення №148, готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Порядок оприбуткування готівки в касах, у тому числі і під час розрахунків із застосуванням РРО (або розрахункових книжок), визначено в п. 11 розд. II Положення №148.

Пп. 18 п. 3 розд. I Положення №148 визначено, що оприбуткування готівки – це проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат.

Книга обліку доходів і витрат – документ установленої форми, що застосовується відповідно до законодавства України для відображення руху готівки. Форми відповідних книг обліку доходів і витрат затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, відповідно до вимог ПКУ (пп. 14 п. 3 розд. I Положення №148).

Згідно з пп. 296.1.1 ПКУ платники єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи (фізичні особи-підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книги обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку III групи (фізичні особи-підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат (пп. 296.1.2 ПКУ).

Форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядок їх ведення затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

Абз. 3 ст. 1 Указу №436 передбачена відповідальність за не оприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Таким чином, виходячи з вимог законодавства, фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку повинні забезпечити щоденне за підсумками робочого дня у хронологічному порядку відображення отриманих доходів, у тому числі у готівковій формі, в книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат). Порушення зазначеної вимоги вважається неоприбуткуванням (неповним та/або несвоєчасним) оприбуткуванням готівки. За це порушення передбачена відповідальність у п’ятикратному розмірі несвоєчасно оприбуткованої суми відповідно до норм Указу №436.

До того ж в одному з роз'яснень податківці наголошували на можливості проведення контрольної розрахункової операції. Зокрема, вони вказували, що згідно з п. 80.1 ПКУ фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи). Перед початком фактичної перевірки, з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій, на підставі пп. 20.1.9 ПКУ може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ПКУ). Про це детальніше дивиться тут.

***

Від редакції: За Положенням №148 оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб –  підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій). З огляду на це визначення при перевірках податківці будуть вимагати надавати їм другі екземпляри товарних чеків чи квитанцій. Але по-перше це не встановлено, ані Положенням №148, ані ПКУ. Тому у суді можна буде довести свою правоту. А от тим, хто застосовує РРО та дані Z-звітів не будуть відповідати Книгам обліку доходів, оскаржити штраф ДФС буде важко. Детально про це дивиться консультацію юристів тут.

Читайте також: 

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»