• Посилання скопійовано

Продаєте складні побутові товари — готуйтеся до перевірки!

Податківці мають намір перевірити усіх продавців складних побутових приладів, які не використовують РРО

Продаєте складні побутові товари — готуйтеся до перевірки!

ДФС у Чернівецькій області зауважує, що ще з 8 травня 2017 року всі продавці технічно складних побутових товарів які підлягають гарантійному ремонту зобов’язані застосовувати РРО при продажу. Для категорії продавців цього товару немає значення ні обрана система оподаткування, ні обсяг доходу за календарний рік.

Застосовувати РРО в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні теж платники єдиного податку першої групи, які провадять діяльність на ринках, так і платники другої та третьої груп незалежно від обсягу річного доходу. Для всіх категорій цих платників визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме - технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Разом з тим, результати моніторингу даної категорії бізнесменів, свідчать, що майже половина підприємців впродовж цього значного періоду (з 7 травня 2017 року) не поспішають дотримуватися законодавчих вимог і своєчасно реєструвати та застосовувати РРО. Цим самим порушують як податкове законодавство так і права споживачів. Оскільки, гарантійний ремонт складної побутової техніки можливий тільки за наявності фіскального чеку (п. 11 ст. 8 Закону «Про захист прав споживачів» передбачає, що  вимоги споживача щодо технічно складних побутових товарів розглядаються після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом про РРО, та технічного паспорта або іншого документа з позначкою про дату продажу). 

У фіскальному відомстві відзначають, що впродовж року проводили з бізнесом роз’яснювальну роботу з даного питання і запрошували їх виконати вимоги закону щодо використання РРО. Тепер визначили ризики і змушені приймати рішення щодо перевірок. Також, нагадують, що однією з підстав для проведення фактичних перевірок органами податкової служби є "письмове звернення покупця, (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування або ліцензування" (пп. 80.2.3 ПКУ)

Ще фіскали звертають увагу бізнесу, що згідно з п. 80.1 ПКУ фактична перевірка здійснюється без попередження платника податків (особи).Перед початком фактичної перевірки, з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій та ведення касових операцій, посадовими особами контролюючих органів на підставі пп. 20.1.9 ПКУ може бути проведена контрольна розрахункова операція (п. 80.4 ПКУ).

***

Довідково

Термін «технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту», для цілей Закону про РРО вживається у значенні, наведеному в Законі №1023-XII. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено Постановою КМУ від 16.03.2017 р. №231.

Джерело: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»