• Посилання скопійовано

Штрафи за порушення порядку ведення касових операцій зменшаться (крім одного) – законопроект від Мінфіну

Міністерство фінансів оприлюднило проект Закону «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»

Штрафи за порушення порядку ведення касових операцій зменшаться (крім одного) – законопроект від Мінфіну

Як повідомляє Мінфін, метою законопроекту є приведення регуляторного поля у відповідність із вимогами Конституції.

Проектом Закону (завантажити) пропонується:

1. відмінити дію Указу Президента України від 12.06.1995 року № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»;

2. встановити, що правила організації контролю за додержанням норм з регулювання обігу готівки встановлюються НБУ за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику;

3. встановити такий розмір штрафних (фінансових) санкційякі застосовуються у разі порушення суб’єктами господарювання – юридичними особами, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, які зареєстровані як підприємці, постійними представництвами нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється господарська діяльність, норм з регулювання обігу готівки та порядку ведення касових операцій в національній валюті, що встановлюються НБУ:

  • за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах – у розмірі 100% від суми виявленої понадлімітної готівки (на сьогодні двократний розмір суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день);

Усе про касу і РРО – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки – у двократному розмірі неоприбуткованої (не в повному обсязі та/або несвоєчасно оприбуткованої) суми (на сьогодні п'ятикратний розмір); 
  • за перевищення встановлених строків використання виданих під звіт готівкових коштів, а також за видачу під звіт готівкових коштів без повного та своєчасного звітування щодо раніше виданих коштів – у розмірі 25% виданих під звіт сум (тобто як і сьогодні);
  • за проведення готівкових розрахунків (крім розрахунків, проведених із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій відповідно до Закону про РРО) без видачі одержувачем готівкових коштів документа встановленої форми та змісту (квитанції до прибуткового касового ордера, розрахункової квитанції, іншого передбаченого законодавством документа), який підтверджує сплату особою готівкових коштів, –  у розмірі 200% сплачених коштів (на сьогодні у розмірі сплачених коштів)*.

*Нагадаємо, що за ст. 17 Закону про РРО за нероздрукування відповідного розрахункового документа,  що  підтверджує  виконання розрахункової операції, або проведення  її  без  використання розрахункової книжки встановлено штраф у розмірі 1 гривні за перше порушення, і 100% від суми проведеної операції – за кожне наступне. Ці штрафи залишаються без змін. У два рази зростає лише штраф, що буде застосовуватися  до тих продавців, які не використовують РРО.

 

Зверніть увагу: завдяки змінам буде скасовано застарілий штраф, передбачений Указом №436 - за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням у розмірі витраченої готівки.

 

Розміри адмінштрафів за вищезазначені види порушень не змінюються. Їх можна переглянути у довіднику.

4. встановити, що рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій приймаються контролюючими органами на підставі матеріалів проведених ними перевірок або подань центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, фінансових органів та органів МВС;

5. передбачені цим законопроектом штрафні (фінансові) санкції в повному обсязі стягувати до Державного бюджету України;

6. встановити, що оскарження рішень контролюючих органів про застосування штрафних (фінансових) санкцій здійснюється в порядку, встановленому ПКУ.

Очікується, що цей Закон набере чинності з дня офіційного опублікування. У зв’язку з цим буде припинена дія Указу № 436/95.

Зауваження та пропозиції до законопроекту можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня його оприлюднення за адресами:

Міністерство фінансів України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ-8, 01008, е-mail: visoven@minfin.gov.ua. 

Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, буд. 9/11, м. Київ, 01011, е-mail: inform@dkrp.gov.ua.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»