• Посилання скопійовано

Округлення сум у чеках – у запитаннях та відповідях від податківців

Податківці розглянули кілька запитань, які стосуються округлення суми в фіскальному чеку при продажу товарів/послуг за готівку. А найголовніше вони зазначили, на яку відповідальність очікувати продавцям, якщо округлення не здійснювати

Округлення сум у чеках – у запитаннях та відповідях від податківців

Коментар до ІПК ДФС від 29.11.2018 р. №5012/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Правила округлення сум в чеках встановлені як для юридичних, так і для фізичних осіб – підприємців Постановою НБУ №25. При цьому під чеком мається на увазі фіскальний чек, що друкує РРО. Отже, ці правила актуальні для тих суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахункові операції за допомогою РРО.   

 

Яка підсумкова сума зазначається Z-звіті?

Згідно з п. 15 та 17 Постанови №199 до підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги).

Тобто до Z-звіту та X-звіту потрапить сума з розрахункових документів після округлення.

 

На яку суму виписувати податкову накладну?

Пунктом 188.1 ПКУ встановлено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів або послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Відповідно до цього, податківці в коментованій ІПК зазначають, що база оподаткування ПДВ тієї чи іншої операції з постачання товарів або послуг обчислюється шляхом множення кількості (об'єму, обсягу) поставлених товарів(послуг) на їх ціну (без ПДВ).

При цьому нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких округлень, здійснених платником податку при розрахунках з покупцями, при визначенні бази оподаткування ПДВ.

Таким чином, податкову накладну необхідно буде складати саме на суму операції без врахування округлень.

Аналогічні відповіді на два зазначені питання (і на кілька додаткових) податківці наводили в ІПК від 14.11.2018 р. №4820/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, яку ми прокоментували тут.

 

У які строки необхідно здійснити налаштування РРО для округлення?

Безпосередньо строків налаштування РРО Постановою НБУ №25 не встановлено. Проте податківці наголошують, що зазначена вище постанова набрала чинності з 1 липня 2018 року і передбачає проведення округлення загальних у чеку сум у випадку відсутності монет дрібних номіналів.

Водночас під округленням слід розуміти математичну операцію, яка полягає в заміні числа в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю.

Тобто Постановою не те що строків, а й взагалі обов’язку перепрограмування РРО не встановлено.

 

А чи буде штраф, якщо вимоги щодо округлення не дотримано?

У цьому питанні податківці виявились лаконічними як ніколи. Вони зазначили, що положеннями Постанови №25 штрафів за її невиконання або несвоєчасне виконання не встановлено.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»