• Посилання скопійовано

У разі перевищення зміни 24 годин робота РРО буде заблокована

Податківці надали роз’яснення щодо порядку блокування роботи РРО у разі перевищення максимальної тривалості зміни

У разі перевищення зміни 24 годин робота РРО буде заблокована

Податківці в ІПК від 05.02.2019 р. №394/6/99-99-14-05-01-15/ІПК нагадали, що відповідно до п. 7 Вимог №199 усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.

Зміна – це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання «Z-звіту» до виконання наступного «Z-звіту» (п. 2 Вимог №199). При цьому у примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті (додаток до Вимог), наведено важливе уточнення: максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години.

Оскільки в добі всього 24 години (тобто день триває з 0 годин ранку та закінчується 24 годиною в ночі), при щоденній роботі з РРО «Z-звіт» необхідно виконувати щодня.

Відповідно до цього податківці зазначають: якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек («Z-звіт») повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.

Водночас п. 9 ст. 3 Закону №265 визначає, що суб’єкт господарювання зобов’язаний щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій та не визначає вимог до порядку та строків зняття «Z-звіт» РРО.

 

А що в цьому випадку з оприбуткуванням готівки?

Податківці у коментованій консультації щодо цього питання чомусь посилаються на норми Положення №637 (яке є не чинним). Можливо пов’язано це з тим, що в ІПК платник податків ставив запитання щодо періоду дії Положення №637. Тому наразі розглянемо це питання відповідно до чинного зараз Положення №148.

Відповідно до п. 11 Положення №148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів підприємств, а також у касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Відповідно оприбуткуванням готівки буде підклеєний «Z-звіт» РРО, за умови що дата його зняття відповідає даті оприбуткування у КОРО.

З метою дотримання правил оприбуткування готівки при цілодобовому режимі роботи Z-звіт необхідно робити безпосередньо в кінці дня до настання 24-ої години, після чого наступні розрахункові операції повинні починати проводитись після 24-ої години.

Окрім цього, податківці зазначили, що щодо питання з оприбуткування готівкової виручки на господарському об’єкті підприємства можуть у роботі керуватися висновками, викладеними у консультації ДФС від 16.11.2018 р. №4864/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, за умови дотримання алгоритму дій, визначених зазначеною податковою консультацією.

Зверніть увагу! Порядок оприбуткування готівки через РРО з 15 лютого змінився. Про це ми писали тут. Вищенаведені правила стосуються періода оприбуткування до 15 лютого.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»