• Посилання скопійовано

Увага! Закони щодо нових правил з РРО та кешбеку підписані Президентом

17 жовтня Президент підписав закони щодо детінізації готівкових розрахунків (законопроекти №1053-1 та №1073)

Увага! Закони щодо нових правил з РРО та кешбеку підписані Президентом

Чуда не відбулося. Незважаючи на прохання бізнесу та застереження ДРСУ, Президент В. Зеленський підписав сьогодні, 17 жовтня, закони щодо детінізації готівкових розрахунків:

  • №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1053-1);

  • №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1073).

Про це йдеться у повідомленні на сайті Президента. Зокрема, зазначено, що ці закони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Реалізація положень документів сприятиме підвищенню загального рівня податкової культури та захисту споживачів за рахунок поетапного розширення фіскалізації розрахункових операцій та запровадження інноваційних технологічних рішень у вигляді програмних РРО як альтернативи класичним РРО.

Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому ДПСУ повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет.

Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, законами пропонується запровадити з 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою.

Крім того, з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, який може відноситися до II групи платників єдиного податку.

Детально про всі зміни ми розкажемо вже незабаром в окремій аналітиці. Про зміни, які передбачали тексти законопроектів №1053-1 і №1073 ми писали туттут та тут.

Увага! Закони офіційно опубліковані в "Голосі України" від 19.10.2019 р. 

***

Читайте також: Збільшення лімітів доходів для ФОП та дворічний мораторій на перевірки: указ Президента.

Ще більше новини щодо нових правил з РРО:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»