• Посилання скопійовано

Належність товарів до технічно складних слід визначати і за назвою, і за кодом УКТ ЗЕД

Підприємство продає споживачам мікросхеми з кодом УКТ ЗЕД 8542 31 90 00. У Переліку № 231 є тільки процесори з таким самим кодом 8542 31 90 00, але назви «мікросхеми» у переліку немає. Чи належать такі мікросхеми до технічно складних побутових товарів?

Належність товарів до технічно складних слід визначати і за назвою, і за кодом УКТ ЗЕД

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вживається у значенні, наведеному у Законі України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів»

Згідно з п. 25-1 ст. 1 Закону № 1023 технічно складні побутові товари – це непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

У ЗІР категорії 109.06 на запитання: «Які товари відносяться до технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту для виконання вимог наказу МФУ від 03.09.2021 № 496?» податківці відповідають, що постановою Кабміну від 16.03.2017 № 231 затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО (далі – Перелік № 231). Таким чином, до технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, належать товари, які зазначені в Переліку № 231. Все просто: технічно складні побутові товари – це ті товари, що є в переліку. На цьому, на жаль, все, більше нічого конкретного контролери нам не повідомляють.

Тому коли справа доходить до класифікації конкретних товарів саме на предмет їх включення до Переліку № 231, постають запитання, на що саме орієнтуватися – на код товару чи на його назву. Наприклад, у Переліку № 231 ми бачимо процесори з кодом УКТ ЗЕД 8542 31 90 00. Такий самий код мають і мікросхеми, але назви «мікросхеми» у переліку немає. 

На нашу думку, слід одночасно орієнтуватися на 10-значний код і на назву товару.

У Митному тарифі України в розділі «Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД» сказано, що для юридичних цілей класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється виходячи з назв товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп, і якщо цими назвами не передбачено іншого, то товари класифікуються відповідно до цих основних правил. Отже, назва товару має значення, тому назву товару слід аналізувати окремо на предмет того, чи може він бути віднесений до тієї назви товару, що зазначена у Переліку № 231.

Спробуємо це зробити для процесорів та мікросхем. Вікіпедія говорить, що в українській мові слова «процесор», «мікропроцесор» закріпилися виключно для позначення електронної мікросхеми, що обробляє дані методом виконання команд із певного набору команд процесораТож, на перший погляд, мікросхеми і процесори належать до позиції «процесори» з кодом УКТ ЗЕД 8542319000, тобто мікросхеми теж належать до технічно складних побутових товарів.

Звертаємо увагу, що зараз ми використали перше доступне джерело для визначення понять мікросхеми і процесора, і на цій підставі зробили наш висновок. На практиці тільки фахівці відповідного профілю можуть визначати, чи належить певний товар до певної групи товарів у Переліку № 231, і, звісно ж, на підставі надійних джерел, а не на підставі Вікіпедії. Якщо це питання вирішує юридична особа, то результати класифікації товару відповідно до Переліку № 231 слід закріпити у наказі керівника підприємства, в якому зазначають назву товару та групу з переліку, до якої він належить. Якщо ця проблема виникає у ФОПа, то він не може видавати такі накази, а приймає рішення самостійно виключно на свій ризик. Втім, і юрособи, і ФОПи можуть звернутися за консультацією до сторонніх фахівців відповідного профілю. Зокрема, Торгово-промислова палата України надає послуги товарознавчої експертизи.  

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»