• Посилання скопійовано

Ресторан переходить на доставку їжі: чи треба змінювати код КВЕД?

Введення карантину не зупиняє обслуговування клієнтів закладами громадського харчування, лише змінюється спосіб – їжа та напої продаються з доставкою. Але для цього треба мати відповідні коди КВЕД (особливо, спрощенцям!)

Ресторан переходить на доставку їжі: чи треба змінювати код КВЕД?

Нагадаємо, що постановою КМУ від 11.03.2020 р. №211 заборонено з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів. Зокрема, це стосується закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо). 

Виняток встановлено для діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

Отже, ФОПам та ЮО доводиться терміново у найкоротші терміни переорієнтувати свою роботу на обслуговування споживачів поза закладами з доставкою їжі, напоїв за замовленням (на одну чи кілька осіб). Втім, для багатьох ресторацій, піцерій, інших закладів харчування це звична практика, яка впроваджена ось уже кілька років поспіль через власні веб-сайти.

Але перш, ніж розпочинати такий новий для себе вид діяльності, слід знайти відповіді на питання: які мають бути коди КВЕД для доставки готових страв за замовленнями клієнтів, які зроблені через веб-сайти, за телефоном, через мобільні додатки з врахуванням додаткових продуктів, напоїв, тощо? І чи є такі коди у вашого закладу?

 

Коди КВЕД для доставки їжі чи напоїв

Зверніть увагу! Продаж їжі та напоїв у закладі громадського харчування (тобто у приміщенні певного кафе, ресторану тощо) розглядається як послуги. Вони належать до класу 56.10.

А ось доставка їжі та напоїв кінцевим споживачам розглядається вже як роздрібна торгівля. Відповідно і код КВЕД потрібно мати інший!

Який саме код КВЕД при цьому обрати, визначимо, аналізуючи відповідність діючих кодів КВЕД 2010 і тих, які діяли раніше, за старим КВЕД 2005.

 

Таблиця КВЕД для роздрібної торгівлі онлайн готовими стравами та напоями

КВЕД 2010 КВЕД 2005
47.9 Роздрібна торгівля поза магазинами
47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет 52.61 Роздрібна торгівля, яка здійснюється фірмами посилкової торгівлі
Цей підклас включає:
– роздрібну торгівлю будь-якими видами товарів, яка здійснюється шляхом поштових
замовлень. Товари надсилають покупцеві, який вибирає їх з рекламних оголошень, каталогів, зразків або з інших видів реклами.
Цей підклас включає також:
– торгівлю по телефону чи за допомогою радіо, телебачення або через мережу Інтернет
52.63 Роздрібна торгівля поза магазинами, н. в. і. г.
Цей підклас включає:
– діяльність аукціонних торгових фірм;
– роздрібну торгівлю через мережу Інтернет;
– роздрібну торгівлю будь-якими видами товарів через торгові автомати;
– роздрібну торгівлю через комівояжерів, рознощиків тощо.
47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами 52.63 Роздрібна торгівля поза магазинами, н. в. і. г.
Цей підклас включає:
– діяльність аукціонних торгових фірм;
– роздрібну торгівлю через мережу Інтернет;
– роздрібну торгівлю будь-якими видами товарів через торгові автомати;
– роздрібну торгівлю через комівояжерів, рознощиків тощо.
56.2 Постачання готових страв
56.21 Постачання готових страв для подій 55.52 Послуги з постачання готової їжі
Цей підклас включає:
– діяльність постачальників готової їжі, яка готується спеціалізованими пунктами для споживання в інших місцях: для авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, для пунктів «їжа на колесах», для банкетів та прийомів, весіль, прийомів гостей та інших свят
56.29 Постачання інших готових страв
(сюди же входять й послуги  кейтерингу – послуги з надання харчування, засновані на договірних умовах зі споживачем протягом визначеного періоду часу)
55.51 Діяльність їдалень
Цей підклас включає:
– продаж готової їжі і напоїв певному колу осіб, зазвичай, за зниженими цінами, їдальнями на підприємствах чи організаціях, при спортивних клубах, їдальнями та кухнями у середніх та вищих навчальних закладах, буфетами та їдальнями для особистого складу збройних сил тощо
55.52 Послуги з постачання готової їжі
Цей підклас включає:
– діяльність постачальників готової їжі, яка готується спеціалізованими пунктами для споживання в інших місцях: для авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, для пунктів «їжа на колесах», для банкетів та прийомів, весіль, прийомів гостей та інших свят
56.3 Обслуговування напоями
56.30 Обслуговування напоями 55.40 Діяльність барів
Цей підклас включає:
– продаж напоїв, переважно, призначених для споживання на місці, іноді з показом розважальних програм: в тавернах, барах, нічних клубах, пивних барах тощо
Цей підклас не включає:
торгівлю напоями для споживання за межами закладу (див. 52);
– продаж через торгові автомати (див. 52.63);
– згадані вище види діяльності, які здійснюються під час надання місця для проживання (див. 55.10, 55.21, 55.22, 55.23).

 

Отже, серед вказаних у таблиці КВЕД 2010, на нашу думку, цілком достатньо як мінімум обрати (або мати в наявності серед вказаних в ЄДР та у Витягу з Реєстру платників єдиного податку) такі як:

  • 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет (або 47.99 Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами – ці КВЕДи, незважаючи на незначну різницю за обсягом видів діяльності, на нашу думку, все ж можуть цілком замінити одне одного),
  • 56.29 Постачання інших готових страв (або 56.21 Постачання готових страв, який також може цілком замінити 56.29).

Щодо коду КВЕД 56.30 Обслуговування напоями, то попри поширену думку, що він є обов'язковим для обслуговування подій поза межами ресторацій, кафе, барів тощо, цей КВЕД 56.30, як можна побачити, має бути присутнім в ЄДР лише у разі приготування напоїв на місці споживання. 

Крім того, як роз’яснюють податківці, Законом №481/95 не передбачено здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у тому числі на розлив за межами торгових приміщень (будівель), зокрема на літніх торговельних майданчиках, та передавання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та РРО, зазначених у додатку до ліцензії, в інше місце торгівлі, у тому числі на інші поверхи будівель. 

Отже, продавати з доставкою напої можна лише у пляшках чи іншій тарі виробника. 

А якщо такі напої є алкогольними, то на їх роздрібну торгівлю треба оформити відповідну ліцензію!

 

Як оновити коди КВЕД?

У юросіб алгоритм дій має бути таким:

  1. скликати термінові позачергові загальні збори та проголосувати за зміни/доповнення кодів КВЕД (або скласти одноосібне рішення єдиним власником ЮО),

  2. завірити підписи протоколу/рішення у нотаріуса (у 2020 році відповідне рішення/протокол засновників ЮО викладається на спеціальному нотаріальному бланку),

  3. подати нотаріальний протокол державному реєстратору разом із реєстраційною заявою реєстраційної форми 3.

Коли йдеться про ФОП, то їм достатньо подати лише реєстраційну заяву форми 11.

Реєстраційну форму №11 можна знайти за посиланням.

Платники єдиного податку, зверніть увагу: і ЮО, і ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обов’язково треба подати заяву та доповнити коди КВЕД. Оскільки податкові органи не вносять подібні зміни самостійно з ЄДР, хоча й отримують відповідні відомості від держреєстратора.

У зв’язку з введенням карантину з 12.03.2020 р. по 03.04.2020 р. державні органи працюють переважно у режимі онлайн (прийом документів, у т.ч. й для державної реєстрації, здійснюється дистанційно – поштою або через е-сервіси, видача – обмежено). 

Що це означає? ФОП/ЮО можуть подати реєстраційні заяви на зміну/доповнення кодів КВЕД через електронний сервіс Мін'юсту та Електронний кабінет ДПС. Або заповнити паперову форму відповідної заяви, засвідчити підпис нотаріально та надіслати заяву поштою державному реєстратору (разом з протоколом/рішенням), а заяву єдинника – до органу ДПС за місцем обліку.

Ще одним варіантом внесення змін до ЄДР є звернення до нотаріуса, який має право вчиняти реєстраційні дії. Такий нотаріус може одразу і підготувати всі необхідні документи для зміни/доповнення кодів КВЕД, і вчинити реєстраційні дії щодо внесення нових кодів КВЕД до ЄДР.

Важливо! Після внесення змін не забудьте отримати нові витяги з ЄДР, а спрощенці – ще і з Реєстру платників ЄП.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»