• Посилання скопійовано

Реєстрація фірми за місцем прописки директора

Підприємство вже багато років зареєстроване за адресою прописки директора (юридична адреса підприємства). Оскільки юридичною адресою підприємства є адреса органу або особи, які відповідно до засновницьких документів чи закону виступають від його імені, завжди вважалося, що підприємство може бути зареєстроване за місцем проживання директори. У 2012 році у підприємства виникли проблеми з податковими органами через те, що як юридична адреса не зазначена адреса фактичного розміщення офісу. Чи законні вимоги податкової?

Справді, відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» місцезнаходження юридичної особи — це адреса органу або особи, які згідно із засновницькими документами юридичної особи або законом виступають від його імені. Аналогічне визначення місцезнаходження донедавна містилося у Цивільному кодексі України. При цьому було не зовсім зрозуміло, що слід вважати адресою органу або особи, які виступають від імені юридичної особи. Чи можна, наприклад, вважати місцезнаходженням юридичної особи адресу проживання чи адресу реєстрації керівника юридичної особи, адже керівник — це особа, яка відповідно до засновницьких документів і закону виступає від імені підприємства.

На початку 2011 року до Цивільного кодексу (ст. 93) внесено зміни щодо визначення поняття місцезнаходження юридичної особи. Тепер це визначення звучить так: «Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності або розташування офісу, з якого проводиться щоденне управління діяльністю юридичної особи (переважно перебуває керівництво) та здійснення управління й обліку».

Отже, якщо за адресою проживання (реєстрації) керівника підприємства фактично не провадиться діяльність юрособи, офіс юрособи, з якої проводиться щоденне управління, здійснюється управління й облік, за цією адресою не розташований, можна стверджувати, що як своє місцезнаходження юридична особа зазначила недостовірні відомості. Проте на сьогодні, як і раніше, державні реєстратори та податкові органи у більшості випадків дають мовчазну згоду на реєстрацію підприємства за адресою проживання керівника або засновника.

Аналогічний підхід до питання реєстрації та внесення змін до відомостей про місцезнаходження підприємства відображено у листі Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва №3003 від 30.03.2011 р.

Згідно з п. 12.5 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588, якщо за наслідками заходів щодо встановлення фактичного місцезнаходження юридичної особи підрозділами податкової міліції буде підтверджено відсутність такої особи за місцезнаходженням або встановлено, що фактичне місцезнаходження юридичної особи не відповідає зареєстрованому місцезнаходженню, керівник (заступник керівника) органу ДПС приймає рішення про надіслання держреєстратору повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф. №18-ОПП для вжиття заходів, передбачених частиною дванадцятої статті 19 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Як показує практика, при здійсненні податковими органами заходів щодо встановлення місцезнаходження у юридичної особи можуть виникати труднощі, пов’язані з поданням податкової звітності, отриманням та заміною облікових документів (4-ОПП, свідоцтво платника ПДВ тощо), надалі таке порушення з боку юридичної особи може привести до анулювання реєстрації платником ПДВ та інших негативних наслідків.

Пилипко Марина, юрист

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»