• Посилання скопійовано

УКБС вимагає від ДПСУ відмовитися від небезпечних для бізнесу реформ

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» наполягає на необхідності доопрацювання проекту реформування податкової системи, ініційованого Державною податковою службою України, оскільки ДПСУ не враховані аргументи бізнесу та експертів

Зокрема, у проекті змін до ПКУ залишилися ініціативи фіскального відомства щодо запровадження податку з обороту 2-2,5% з одночасним застосуванням ПДВ, встановлення збору 3% до Пенсійного фонду з операцій купівлі валюти тощо. На думку експертів Асоціації, такі нововведення можуть призвести до збільшення податкового навантаження на підприємства та зростання цін на товари та послуги для споживачів.
При цьому проект вищезазначених змін до ПКУ, який з’явився в липні 2012 р. саме в період літніх відпусток, досі не розміщений для публічного обговорення на сайтах Державної податкової служби та Міністерства фінансів України. До речі, громадські ради (ГР) при зазначених відомствах також не мали змоги провести громадське обговорення вказаних новацій.
Зокрема, проект навіть не був винесений на обговорення членів ГР при ДПСУ, створеної для врахування думки громадськості під час формування та реалізації державної податкової політики.
Раніше УКБС застерігав про небезпеку обвалу курсу гривні у разі впровадження запропонованих ДПС України змін системи оподаткування. Зокрема, відновлення збору при купівлі безготівкової іноземної валюти у розмірі 3%.
Експерти Асоціації звертали увагу, що це зруйнує хитку рівновагу валютного ринку через штучне створення додаткового девальваційного тиску на гривню. Крім того, представники банківської спільноти підкреслювали, що запровадження пенсійного збору погіршить відносини України з міжнародними фінансовими організаціями, оскільки є відхиленням від світової практики.
«У минулому пенсійний збір запроваджувався в Україні як тимчасовий захід та був скасований у 2010 р. з метою забезпечення повноцінного функціонування валютного ринку та на виконання вимог МВФ,, — зазначила генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Крім того, ставка пенсійного збору в 2009 р. складала 0,2%, що у 15 разів (!) менше запропонованої в рамках «ліберальних» податкових змін ДПСУ ставки».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»