• Посилання скопійовано

Як «відгукнеться» бізнесу новий закон про прокуратуру

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури» позитивно вплине на розвиток бізнесу в державі, оскільки зменшить вплив органів на ведення господарської діяльності, упевнені в Держпідприємництві

Зокрема, фахівці відомств виділили кілька основних чинників, які полегшать умови ведення бізнесу.
По-перше, на їхню думку, головним досягненням закону є позбавлення органів прокуратури прав вносити розпорядження та протести, прийняття яких раніше потребувало від суб'єктів господарської діяльності безумовного і невідкладного виконання. Тобто після набрання чинності новим законом прокурори зможуть виносити тільки подання, яке вже автоматично не припинятиме діяльність суб'єкта господарювання чи не зобов'язуватиме виконувати дії з безумовного усунення порушень, які, на думку прокурора, мали місце.
По-друге, новий закон чітко визначив порядок проведення органами прокуратури перевірок підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, підлеглості або належності, фізичних осіб — підприємців. Тепер прокуратура може здійснити перевірку тільки після письмового повідомлення про її проведення і лише після попередньої ревізії профільного контрольного органу. Результати перевірки фіксуватимуться в єдиному акті прокурорського реагування — мотивованій постанові, яку можна буде оскаржити в суді.
І по-третє, в Держпідприємництві вважають дуже важливим нововведенням те, що положення про зупинення господарської діяльності за ініціативою прокуратури може бути здійснене тільки за рішенням суду.
Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада обмежила повноваження органів прокуратури. Законопроект №11074 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури» підтримав 261 депутат. 21 вересня документ був підписаний Президентом України.

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»