• Посилання скопійовано

Єдиний держреєстр прав на нерухоме майно дозволить отримувати знеособлену інформацію про об’єкт

Терміни держреєстрації речових прав із видачею посвідчення з 2014 року планується скоротити з 14 до 5 робочих днів

Створення в Україні Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (ЄДРРПН) покладає відповідальність за дії держреєстраторів і нотаріусів у частині реєстрації прав на державу і дозволить отримувати знеособлену інформацію про об’єкт нерухомості.
«Найголовніше те, що система реєстрації речових прав вводиться у правове поле. ...По-друге, держава бере на себе відповідальність за всі дії, які здійснює реєстратор», — сказав голова Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр) Леонід Єфименко під час інформаційного дня у відомстві для ЗМІ 27 вересня.
За його словами, на веб-ресурсі Укрдержреєстру на підставі даних про угоди, засвідчені нотаріусами, які під час здійснення нотаріальних дій з об’єктом речових прав наділені повноваженнями реєстратора, у відкритому доступі буде оприлюднено загальну статистичну інформацію (без інформації про власника). Це дасть змогу суб’єктам ринку нерухомості отримувати максимально коректні дані про кількість укладених угод.
«Оперативну інформацію оприлюднюватимуть щомісяця», — додав Л.Єфименко.
Заступник директора департаменту держреєстрації речових прав на нерухоме майно Укрдержреєстру Анатолій Лещенко, своєю чергою, повідомив, що у відкритому доступі також буде інформація, зокрема, про обтяження або іпотеку щодо об’єкта нерухомості, але без конфіденційної інформації про власника прав на об’єкт.
«Також і власник прав зможе отримати інформацію про того, хто цікавився і подавав запити щодо його об’єкта нерухомості», — сказав він.
А.Лещенко також додав, що запровадження з 1 січня 2013 року нової системи держреєстрації речових прав дозволить, зокрема, спростити процедуру шляхом скорочення кількості органів і необхідних документів, скоротити терміни такої держреєстрації з видачею посвідчення до 14 робочих днів (нині — 30).
За словами першого заступника голови Укрдержреєстру Інни Завальної, держмито за держреєстрацію речових прав на нерухомість, згідно із законопроектом, схваленим Верховною Радою лише у першому читанні, становитиме 119 грн, плата за реєстрацію обтяження (проводиться впродовж одного дня) — 51 грн.
«Плату за витяг із ЄДРРПН нині розраховує Кабінет Міністрів, але вона найімовірніше не перевищуватиме розміру держмита за реєстрацію речових прав власності на нерухомість», — додала вона.
І.Завальна також зазначила, що терміни держреєстрації речових прав із видачею посвідчення з 2014 року планується скоротити з 14 до 5 робочих днів.
За її словами, на сьогодні Укрдержреєстр створив 583 відділи держреєстрації речових прав у районних, районних у містах, міських, обласних і міськрайонних управліннях юстиції. Штат держреєстраторів становить 2,446 тис. працівників і 207 помічників. Крім того, правом здійснювати держреєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень під час засвідчення угод з нерухомістю на сьогодні наділено 6.835 нотаріусів.
В Укрдержреєстрі наголосили, що нинішні зареєстровані речові права на нерухомість є дійсними і не потребують повторного внесення до ЄДРРПН. База даних ЄДРРПН формуватиметься з 2013 року на підставі даних про дії держреєстраторів і нотаріусів щодо реєстрації суб’єктів та об’єктів речових прав.
Як повідомлялося, в Україні створено Державну реєстраційну службу (Укрдержреєстр), до якої з 1 січня 2013 року перейде від БТІ функція державної реєстрації прав на нерухомість, тоді як функція здійснення техінвентаризації збережеться за БТІ.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»