• Посилання скопійовано

Деякий час підприємцям доведеться отримувати довідки з ЄДРПОУ

Нові норми перекладають обов'язок отримувати виписки із ЄДРПОУ з суб'єктів господарської діяльності на державні органи. Проте не передбачено механізму реалізації такого обов'язку, зазначає юрист

Прийняття Закону про скасування вимог про необхідність обов'язкового надання паперових виписок від 02.10.2012 р. (передано на підпис Президенту України), а також постанови Кабміну від 17.10.2012 р. №949 (набрала чинності 20.10.2012 р.) покликано зняти обов'язок суб'єктів господарської діяльності з отримання матеріальних носіїв інформації із ЄДРПОУ у випадку, якщо таку інформацію потрібно подавати до органу державної влади.
Існуюча система ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців, як і діяльність державних реєстраторів, справді, потребує поліпшення.
Зокрема, поширені ситуації, коли для отримання довідки, виписки або витягу із ЄДРПОУ зацікавлена особа змушена витрачати чимало часу і зусиль для того, щоб отримати відповідну інформацію. Необхідність в окремих випадках подання актуальної (отриманої у день подання) інформації із ЄДРПОУ на паперових носіях ускладнює здійснення окремих дій і може бути додатковою підставою для існування корупційних схем, зокрема коли зацікавлена особа змушена звертатися до посередника, який може забезпечити отримання довідки, витягу або виписки з ЄДРПОУ станом на певну дату.
У європейських країнах такої проблеми немає завдяки тому, що зацікавлена особа може здійснювати чимало реєстраційних дій, маючи доступ до Інтернету і до відповідного електронного реєстру. Так, наприклад, щоб отримати виписку з торгового реєстру Великобританії (аналог нашого ЄДРПОУ), можна заповнити в Інтернеті спеціальну форму, сплатити 1 фунт, і через кілька годин сформований витяг буде автоматично надіслано на вашу електронну пошту. У Польщі взагалі можна зареєструвати фірму по Інтернету. Європейські тенденції свідчать, що ведення реєстру підприємств зводиться суто до адміністрування електронного ресурсу.
В Україні ж певний прогрес у цьому напрямі теж є. Вже нині самостійно на сайті www.irc.gov.ua можна перевірити дані про суб'єкта господарської діяльності, а саме — факт реєстрації, дані про особу керівника.
Ініціатива щодо скасування обов'язку суб'єкта господарської діяльності подавати довідки, виписки або витяги з ЄДРПОУ до державних органів є позитивною і цілком виправданою новелою, яка має полегшити їхню діяльність. Скасування існуючої практики щодо необхідності подання до державних органів довідок, виписок або витягів із ЄДРПОУ дозволить заощадити час і кошти, необхідні для отримання паперових носіїв інформації з ЄДРПОУ.
Крім того, суб'єкт господарської діяльності перестане бути посередником між державним органом, який є адміністратором Єдиного державного реєстру, і органом, який вимагає відповідну інформацію з цього реєстру.
Враховуючи викладене вище, можна однозначно стверджувати, що зазначені зміни до законодавства щодо скасування необхідності подання виписок із ЄДРПОУ, однозначно є позитивними для суб'єктів господарської діяльності. Проте фактична реалізація цього Закону може дещо затягнутися в часі, оскільки державним органам необхідно забезпечити доступ до електронного реєстру підприємств.
Новий Закон перекладає обов'язок отримувати виписки з ЄДРПОУ з суб'єктів господарської діяльності на державні органи. Проте Законом не передбачено механізму реалізації такого обов'язку, зокрема не врегульовано, як той чи інший державний орган отримає доступ до електронного реєстру.
Крім того, було б доцільно, якби законодавчі ініціативи поширювалися далі і всі зацікавлені особи отримали б можливість реалізовувати свої потреби на отримання інформації із ЄДРПОУ, зокрема з використанням віддаленого доступу до замовлення і оплати відповідних документів.
Очевидно, все ж таки якийсь час суб'єктам господарської діяльності і надалі доведеться самостійно отримувати виписки, довідки або витяги з ЄДРПОУ.
Маркіян Мальський, партнер і глава Західноукраїнської філії Arzinger

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»