• Посилання скопійовано

Бродський проти реєстрації підприємців через банки

Михайло Бродський проти прийняття парламентом проекту Закону України «Про спрощену процедуру державної реєстрації суб’єктів малого підприємництва» від 11.01.2013 № 1249

Бродський проти реєстрації підприємців через банки

Відповідно до пояснювальної записки проекту Закону пропонується встановити спрощену процедуру держреєстрації суб’єктів малого підприємництва, яка здійснюється шляхом відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності у державній банківській установі фізичною особою, яка має намір бути підприємцем. Момент відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності є моментом державної реєстрації фізичної особи як суб’єкта підприємництва.

Проте варто зауважити, що державна реєстрація суб’єктів підприємництва є функцією держави, яка має здійснюватися уповноваженим державним органом, а не банківською установою, як це передбачено у проекті Закону, тобто банк сам є суб’єктом підприємництва, а не державним органом.

У проекті передбачається, що банк виконуватиме лише функції посередництва у державній реєстрації, перенаправляючи відповідному державному реєстратору подані заявником документи з відомостями про відкриття рахунку для здійснення підприємницької діяльності. Державний реєстратор, у свою чергу, має право скасовувати проведену банком реєстрацію, що призводить до збільшення необхідного для реєстрації часу.

Також проект Закону не зобов’язує суб’єктів підприємницької діяльності використовувати рахунок у державному банку, як засіб проведення розрахунків із контрагентами, що спричинить появу великої кількості неактивних, «фіктивних» рахунків у державному банку.

Важливим моментом є те, що положення зазначеного проекту розповсюджуватимуться лише на фізичних осіб-підприємців, а не всіх суб’єктів господарювання.

Таким чином, запропонована процедура реєстрації фізичної особи – підприємця через відкриття у державній банківській установі рахунку для здійснення підприємницької діяльності тільки ускладнює, а не спрощує процедуру державної реєстрації, оскільки фактично рішення по суті приймає саме реєстратор, а не банк.

Враховуючи вищезазначене, Голова Держпідприємництва звернувся до Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента та Верховної Ради з проханням об’єктивно розглянути наведену інформацію та посприяти в недопущенні прийняття парламентом проекту Закону «Про спрощену процедуру державної реєстрації суб’єктів малого підприємництва» у запропонованій редакції.

Джерело: Державна реєстраційна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»