• Посилання скопійовано

В Україні буде створено електронний реєстр військовозобов'язаних: прийнято закон

Сьогодні, 16 березня, Верховна Рада прийняла Закон "Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних"

В Україні буде створено електронний реєстр військовозобов'язаних: прийнято закон

За відповідний законопроект №2504а-д у повторному другому читанні проголосували 236 народних депутатів. Нагадаємо, що цей проект Закону був зареєстрований у ВРУ ще у 2015 році, а прийнятий у першому читанні - 18 жовтня 2016 р.

Закон регулює відносини у сфері державної реєстрації громадян України, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, та осіб, приписаних до призовних дільниць (далі — військовозобов’язані (призовники).

Державний реєстр буде єдиною автоматизованою інформаційно-телекомунікаційною системою, де зберігатиметься інформація про всіх військовозобов’язаних (призовників).

Згідно з Законом, основними завданнями Реєстру є:

  • ведення військового обліку громадян України - військовозобов’язаних (призовників);
  • планування та виконання заходів з мобілізації, призову на строкову військову службу, прийняття на військову службу за контрактом;
  • інформаційне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, та членів сімей загиблих військовослужбовців відомостями щодо військового обліку.

Основними засадами ведення Реєстру є:

- обов’язковість державної реєстрації - відомості про військовозобов’язаних (призовників) незалежно від місця їх проживання або перебування підлягають внесенню до Реєстру;

- повнота відомостей – держава гарантує повноту відомостей Реєстру військовозобов’язаних (призовників), їх коректність, а також ведення бази даних Реєстру в єдиному форматі;

- однократність внесення відомостей до Реєстру –військовозобов’язаний (призовник) може бути включений до Реєстру лише один раз;

- поновлення відомостей Реєстру – база даних Реєстру із визначеною періодичністю або на вимогу розпорядника Реєстру (внесення чи знищення записів, зміна чи уточнення даних у разі їх зміни) оновлюється у строки, встановлені цим Законом;

- захищеність Реєстру – держава гарантує захист бази даних Реєстру від несанкціонованого доступу та зловживання доступом, незаконного використання відомостей Реєстру, порушення цілісності бази даних Реєстру та його апаратного чи програмного забезпечення.

Законом встановлено, що «до персональних даних військовозобов’язаного (призовника) належать відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, за якими вона може бути конкретно ідентифікована».

Закон встановлює гарантії захисту та безпеки персональних та службових даних військовозобов’язаних (призовників) та відповідальність за порушення вимог цього Закону.

Законом також частину першу статті 34 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” викладено в такій редакції: “1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати”.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»