• Посилання скопійовано

Вищому антикорупційному суду бути! Президент підписав Закон!

Сьогодні, 26 червня, під час участі в урочистостях з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Президент Петро Порошенко підписав Закон про утворення Вищого антикорупційного суду

Вищому антикорупційному суду бути! Президент підписав Закон!

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду». Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті президента України.

Під час участі в урочистостях з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Глава держави звернувся до випускників: «Впевнений в тому, що сьогодні ця наша зустріч має запам’ятатись. Я прийняв рішення, що сьогодні саме тут ми маємо підписати Закон про запуск антикорупційного суду».

Він нагадав, що цей Закон був проголосований Верховною Радою у надзвичайно короткі терміни в першому читані і в цілому. Про що ми писали тут>>

«І думаю, що буде символічно, що саме в цих стінах відбудеться запуск цього процесу»,  - додав Петро Порошенко.

«Дуже щасливий був би бачити випускників інституту серед кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду. Рівень підготовки, я наголошую, достатній. А ще законодавець вписав наявність міжнародного досвіду. А в кого міжнародний досвід має бути як не у випускників інституту?», - зазначив Петро Порошенко.

«Фактично, крім прикінцевих положень, Закон складається лише з двох статей. Стаття 1. Утворити Вищий антикорупційний суд. Стаття 2. Місце знаходження, територіальна юрисдикція і статус визначаються Законом «Про Вищий антикорупційний суд», - процитував Глава держави положення підписаного ним Закону.

Президент особливо наголосив на важливості створення суду до кінця цього року.

«Впевнений в тому, що це створить величезний прорив у інвестиційному кліматі», - підкреслив він.

«Ми будемо захищати бізнес і економіку від корупції, від тиску правоохоронних органів, забезпечувати доступність фінансування», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив на важливості створення справедливого суду для українських громадян і для інвесторів.

«Саме тому мною була започаткована конституційна реформа судової гілки влади. Був сформований новий Верховний  суд, який зараз демонструє кардинальні зміни, які відбулися в судовій системі. Протягом цього року відбувається повне перезавантаження судової системи», - зазначив він.

Президент підкреслив: «І ще одна дуже важлива деталь – створення антикорупційної інфраструктури. Я наголошую, що корупція не менш небезпечна для держави, ніж російська агресія і незаконна анексія Криму».

За його словами, в Україні започаткували створення абсолютно незалежної антикорупційної інфраструктури для ефективної боротьби з корупцією. Він нагадав про створення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства запобігання корупції.

«І система електронних декларацій, яку 20 років обіцяли, що у нас будуть відповідати за те, щоб твої  видатки співпадали з твоїми доходами. І ти маєш пояснити це суспільству, якщо ти – державний службовець», - додав Президент.

За словами Петра Порошенка, ключовим елементом, який завершує створення антикорупційної інфраструктури є створення Вищого антикорупційного суду. Глава держави зазначив, що боровся за його створення останні 2,5 роки.

«Було дуже важливо, щоб антикорупційний суд був складовою Закону про судоустрій,  який ми прийняли у 2016 році. Вимога створення антикорупційного суд була закладена у моєму посланні з питань зовнішньої і внутрішньої політики,  яке я оголосив у 2016 році в Парламенті», - нагадав він.

Президент також додав, що багато скептиків було довкола цього питання, висловлювались сумніви щодо створення цього суду.

«Що нібито в Парламенту недостатньо політичної волі. Хтось намагався шукати суто з політичних причин «чорну кішку у чорній кімнаті», коли її там не було», - зауважив він.

Водночас Президент наголосив, що Верховна Рада підтримала його законопроект конституційною більшістю.

«Для нас це надзвичайно важливо, щоб незалежний, об’єктивний суд, якому, так само як і всій судовій системі, довіряли б і український народ і інвестори, якнайшвидше почав функціонувати», - сказав Петро Порошенко.

Він наголосив, що закликав міжнародні організації якнайшвидше делегувати експертів для того, щоб сформувати експертну раду, яка разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів приступить до формування нового суду.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»