• Посилання скопійовано

На сайті ВРУ з’явився текст законопроекту про податок на виведений капітал!

Як ми повідомляли раніше, Президент вніс до ВРУ законопроект про податок на виведений капітал, як невідкладний. І ось, нарешт,і з’явився текст цього документу

На сайті ВРУ з’явився текст законопроекту про податок на виведений капітал!

4 липня Президент Петро Порошенко вніс до ВРУ законопроект про податок на виведений капітал. 

Раніше зроблена Президентом обіцянка щодо введення цього, нового в Україні податку, який має замінити податок на прибуток, викликала різні відгуки, від радісних до негативних. Адже він має зменшити податкове навантаження на підприємства загальної системи оподаткування (оскільки прибуток, який отримують такі підприємства, оподатковуватиметься не двічі, при отриманні та виплаті, зокрема, засновникам, а лише один раз, при його виведенні з підприємства), тож, держбюджет отримає менше надходжень. 

Але нарешті пропозиції про відповідні бюджетні компенсації було узгоджені, і долю нового податку вирішуватиме вже ВРУ.  Президент підкреслив, що «цей законопроект не має і не буде входити в жодні протиріччя з Міжнародним валютним фондом». За його словами, документ вступить в дію лише тоді, коли в бюджеті  будуть передбачені відповідні компенсатори. Про це ми зазначали тут>> 

5 липня законопроект було зареєстровано під №8557.  Але лише 6 липня на сайті ВРУ з’явився сам текст законопроекту. З ним можна ознайомитися тут>>

Згідно із пояснювальною запискою до законопроекту, з 1 січня 2019 року податок на прибуток підприємств буде замінено податком на виведений капітал. Але банкам 3 роки (до 31 грудня 2021 року) дозволяється самостійно вирішувати, який з цих податків сплачувати. 

Об'єктом оподаткування податком на виведений капітал визначаються операції з виведення капіталу та операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу.

Ставки податку на виведений капітал будуть такими:

  • 15% – до операцій з виведення капіталу;
  • 20% – до операцій, прирівняних до операцій з виведення капіталу (крім операцій, що оподатковуються за ставкою 5%);
  • 5% – до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам – нерезидентам. Але у випадках перевищення сукупної суми боргових зобов'язань перед всіма пов'язаними особами – нерезидентами над сумою власного капіталу платника більш ніж у 3,5 раза (для фінансових установ та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність, – більш ніж у 10 разів) або реєстрації нерезидента у державі, що є низькоподатковою юрисдикцією, застосовуватиметься ставка 20%.

Для платників податку на виведений капітал ДФС створить Реєстр, який буде оприлюднюватися на її офіційному сайті.

Аналіз всіх змін, які містить законопроект №8557, найближчим часом проаналізуємо в окремій аналітиці.

Про можливі наслідки для підприємств у разі впровадження податку на виведений капітал ми писали тут, тут  та ось тут>> 

Усі новини на тему виведеного капіталу читайте тут>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»