• Посилання скопійовано

Використання алкоголю у кулінарії: чи потрібна ліцензія?

Податківці у своєму розʼясненні вказали, що заклад ресторанного господарства може використовувати алкогольні напої у кулінарії без отримання ліцензії

Використання алкоголю у кулінарії: чи потрібна ліцензія?

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що відповідно до ст. 16 Закону України від 18.06.2024 №3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції – алкогольними напоями без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у тому числі через мережу Інтернет, може здійснюватися суб’єктами господарювання, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Водночас якщо заклад ресторанного господарства використовує алкогольні напої винятково як інгредієнт у страві чи напої, а не продає їх безпосередньо споживачеві, ліцензія не потрібна.

Ключова умова – дотримання технологічних режимів, визначених нормативною документацією. Згідно з п. 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 №219, (далі – Правила №219), суб’єкти господарювання зобов’язані виготовляти продукцію відповідно до затверджених рецептур, з урахуванням правил сумісності продуктів, обробки сировини тощо. Крім того, на кожну страву має бути технологічна картка, яка визначає склад, спосіб приготування та умови зберігання (п. 1.3, 2.3 Правил №219).

Однак варто пам’ятати: навіть якщо алкоголь не реалізується напряму, а лише використовується в рецептурі, місця його зберігання повинні бути внесені до Єдиного реєстру місць зберігання. Це передбачено ст. 17 та 39 Закону №3817-ІХ. Вимога діє незалежно від обсягу запасів.

Отже, заклад ресторанного господарства може використовувати алкогольні напої у кулінарії без отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, за умови чіткого дотримання технологічних карт та внесення місць зберігання алкоголю до Єдиного реєстру.

Як та куди сплачувати платежі за ліцензії на операції з підакцизними товарами у 2025 році? Які розміри встановлено? Що буде за неповідомлення про черговий платіж? Як обрати реквізити для сплати платежів? Читайте у великій статті від редакції «Дебет-Кредит»:

Плата за ліцензії на операції з підакцизними товарами у 2025 році: коли, як та в якому розмірі

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»