• Посилання скопійовано

Податок замість патенту

Щодо порядку та строків сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності за здійснення торговельній діяльності у пунктах продажу товарів

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності є своєрідним аналогом плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, а його запровадження обумовлене необхідністю нормативно-правового регулювання діяльності з роздрібної торгівлі на території України, обміну готівкових валютних цінностей, надання деяких платних послуг, а також послуг у сфері розваг.

Відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), їхні відокремлені підрозділи, які отримують в установленому цією статтею порядку торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності:

а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України;

в) торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Для провадження підприємницької діяльності суб’єкт господарювання подає до органу ДПС заявку на придбання торгового патенту, яка має містити такі відомості: найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) та прізвище, ім’я, по батькові суб’єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичної особи); юридичну адресу (місцезнаходження) суб’єкта господарювання, а у разі якщо патент придбавається для відокремленого підрозділу, — місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди); вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбавається торговий патент; вид торгового патенту; найменування документа про повну або часткову сплату збору; назву та фактичну адресу (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення «виїзна торгівля»; назву, дату та номер документа, що засвідчує право власності (оренди); період, на який придбавається торговий патент.

Крім того, відомості, наведені у поданій суб’єктом господарювання заявці, звіряються з оригіналами або нотаріально посвідченими копіями документів, на підставі яких заповнено таку заявку.

Торговий патент видається особисто фізичній особі — підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у 3-денний термін з дня подання заявки.

Датою придбання торгового патенту є зазначена у ньому дата.

Порядок та строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності встановлено п. 267.5 ст. 267 Податкового кодексу України. Зокрема, його сплата здійснюється:

• платниками збору, які провадять торговельну діяльність або надають платні послуги (крім пересувної торговельної мережі), — за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання платних послуг (перелік таких пунктів визначено пп. 14.1.211 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України);

• платниками збору, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу (автомагазини, розвозки тощо), — за місцем реєстрації таких платників.

Нормами Податкового кодексу України визначено граничні терміни сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Так, відповідно до пп. 267.5.2 п. 267.5 ст. 267 Податкового кодексу України за провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями сплата збору — щомісяця, однак не пізніше 15-го числа місяця, який передує звітному місяцю.

Під час придбання торгового патенту суб’єкт господарювання вносить суму збору за один місяць (квартал). На суму збору, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується сума збору, яка підлягає внесенню в останній місяць (квартал) його дії (пп. 267.5.3 Податкового кодексу України).

Далі збір сплачується у строки, встановлені абз. «б» пп. 267.5.2 Податкового кодексу України, за здійснення торгової діяльності — щомісяця, не пізніше 15-го числа місяця, який передує звітному місяцю.

Отже, при придбанні торгового патенту, наприклад, 10 лютого 2012 року платнику податку потрібно сплатити збір:

• за останній місяць дії торгового патенту;

• за лютий 2012 року;

• за березень 2012 року (вноситься не пізніше 15 лютого 2012 року).

Строк дії торгового патенту становить 60 календарних місяців (5 років), короткострокового торгового патенту — від 1 до 15 календарних днів, торгового патенту у сфері розваг — 8 календарних кварталів (2 роки) (п. 267.7 ст. 267 Податкового кодексу України).

Суб’єкти господарювання, які припинили діяльність, що підлягає патентуванню, до 15-го числа місяця, що передує звітному, повинні письмово повідомити про це відповідний орган ДПС. При цьому торговий патент підлягає поверненню органу ДПС, який його видав, а суб’єкту господарювання повертається надміру сплачена сума вартості такого патенту.

 

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»