• Посилання скопійовано

Врахування вартості торгових патентів при визначенні податкового зобов’язання з податку на прибуток

Відповідно до пп. 139.1.10 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), не включається до складу витрат вартість торгових патентів, яка враховується у зменшення податкового зобов’язання платника податку в порядку, встановленому пунктами 152.1 і 152.2 ст. 152 ПКУ.

Пунктом 152.1 ст. 152 ПКУ визначено, що податок, отриманий від діяльності, яка підлягає патентуванню відповідно до статті 267 розділу XII ПКУ, підлягає сплаті до бюджету в сумі, яка визначена відповідно до розділу ІІІ ПКУ і зменшена на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності.

Платник податку, який провадить діяльність, що підлягає патентуванню, зобов’язаний окремо визначати податок від кожного виду такої діяльності та окремо визначати податок від іншої діяльності.

З цією метою ведеться окремий облік доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, та витрат, пов’язаних з веденням діяльності з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування (п. 152.2 ст. 152 ПКУ).

Крім того, пунктом 152.11 ст. 152 ПКУ також зазначено, що платники податку, що провадять діяльність, яка підлягає патентуванню, ведуть окремий облік доходу, отриманого від такої діяльності.

При цьому до складу витрат таких платників податку, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку) від діяльності, що не підлягає патентуванню, не включаються витрати, пов’язані з отриманням доходу (прибутку) від діяльності, яка підлягає патентуванню; сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання доходу (прибутку) від діяльності, яка підлягає патентуванню, не враховується у витратах, пов’язаних з отриманням доходу (прибутку) від діяльності, що не підлягає оподаткуванню.

У разі якщо основні засоби використовуються як для отримання доходу (прибутку) від діяльності, що підлягає патентуванню, так і для отримання доходів (прибутків) від діяльності, яка не потребує отримання патенту, витрати платника податку підлягають збільшенню на частку загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду, як сума доходів (прибутків) від діяльності, що не підлягає патентуванню, відноситься до загальної суми доходів (прибутків) з урахуванням доходів від діяльності, що патентується.

Аналогічно відбувається розподіл витрат, що одночасно пов’язані як з діяльністю, що підлягає патентуванню, так і з діяльністю, що не патентується.

 

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»