• Посилання скопійовано

Не всі дозволи у сфері будівництва видаються дозвільними центрами

Лист Мінекономіки від 03.04.2012 р.

Загалом видача госпсуб’єктам документів дозвільного характеру має відбуватися з неухильним дотриманням норм чинного законодавства з урахуванням особливостей, передбачених спеціальними законами у відповідних сферах госпдіяльності. Якщо йдеться про дозволи у сфері будівництва, то як їх отримати: через дозвільні центри чи безпосередньо від відповідного державного органу (Держархбудінспекція)?

Мінекономіки надає роз’яснення з питань видачі госпсуб’єктам документів дозвільного характеру.

Так, з одного боку, маємо Закон «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон), яким визначено правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльності і встановлено порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та державних адміністраторів.

Відповідно до статті 1 Закону, місцеві дозвільні органи уповноважені видавати документи дозвільного характеру у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Проте на сьогодні є велика кількість спеціальних законів, якими врегульовано питання видачі документів дозвільного характеру у певній сфері.

Так, наприклад, згідно зі ст. 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі — дозвіл). Такі дозволи видають не дозвільні органи, а безпосередньо державний орган за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Інший приклад. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 34 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник має право виконувати будівельні роботи, зокрема, після направлення замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт Державній архітектурно-будівельній інспекції України або її територіальному органу за місцезнаходженням об’єкта будівництва.

Згідно з п. 23 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (постанова КМУ від 13.04.2011 №461), для отримання сертифіката замовник (його уповноважена особа) подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладеного до відповідної інспекції заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката, до якої додається акт готовності об’єкта до експлуатації.

Зазначені документи приймаються у дозвільному центрі за місцезнаходженням об’єкта та не пізніше наступного робочого дня передаються до інспекції.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»