• Посилання скопійовано

Окремі етапи робіт з атестації можуть виконувати метрологічні центри

Роз’яснення щодо участі державних підприємств у роботі дозвільних центрів

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розглянуло звернення ДП «Закарпаттястандартметрологія» від 24.01.2012 р. №169/02-7 щодо надання роз’яснення стосовно видачі свідоцтва про атестацію калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювання через дозвільний центр та у межах компетенції повідомляється таке.
Законом України від 19.05.2011 р. №3392-VI затверджено Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, до якого включено свідоцтво про атестацію калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювання.
Відповідно до частини другої статті 4 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі — Закон про метрологію) діяльність щодо забезпечення функціонування та розвитку державної метрологічної системи координує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері метрології (далі — ЦОВМ).
Відповідно до норм статті 22 Закону про метрологію атестація у державній метрологічній системі (далі — атестація) здійснюється відповідним органом з метою документального засвідчення компетентності і права підприємства й організації чи їхнього окремого підрозділу проводити калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювання.
Рішення щодо уповноваження та атестації приймає відповідно керівник органу з уповноваження або атестації.
У разі прийняття рішення про уповноваження або атестацію заявнику видається відповідно свідоцтво про уповноваження або атестацію встановленого ЦОВМ зразка, яке має строк дії до п’яти років.
Згідно з нормами статті 24 Закону про метрологію органами з атестації на проведення калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювань є ЦОВМ, метрологічні центри та територіальні органи (у розумінні Закону про метрологію територіальні органи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері метрології).
За рішенням ЦОВМ окремі етапи проведення робіт з атестації можуть виконувати метрологічні центри.
Національний науковий метрологічний центр здійснює атестацію калібрувальних лабораторій метрологічних служб або інших структурних підрозділів підприємств і організацій (далі — калібрувальні лабораторії підприємств та організацій) — на проведення калібрування засобів вимірювальної техніки для інших підприємств, організацій та для фізичних осіб.
Метрологічні центри за рішенням ЦОВМ здійснюють атестацію калібрувальних лабораторій підприємств та організацій, що не належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади або належать до сфери управління цих органів (якщо ці органи не мають метрологічної служби з головними та/або базовими організаціями), — на проведення калібрування засобів вимірювальної техніки для власних потреб цих підприємств та організацій.
Територіальні органи здійснюють атестацію вимірювальних лабораторій підприємств та організацій, що не належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади або належать до сфери управління цих органів (якщо це передбачено законодавством або якщо ці органи не мають метрологічної служби з головними та/або базовими організаціями), — на проведення вимірювань у сфері та/або поза сферою поширення державного метрологічного нагляду.
В атестації вимірювальних лабораторій підприємств та організацій на проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду можуть брати участь метрологічні служби інших підприємств та організацій, головні чи базові організації, що входять до складу метрологічної служби (у разі її наявності) центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого належить реалізація державної політики у сфері діяльності відповідних підприємств та організацій.
Правила уповноваження та атестації у державній метрологічній системі затверджено наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.03.2005 р. №71, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.04.2005 р. за №392/10672.
Разом із цим, нормами статті 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон про дозвільну систему) визначено, що:
— дозвільні органи — органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру;
— місцеві дозвільні органи — міські ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення (їхні виконавчі органи), районні та районні у містах Києві і Севастополі державні адміністрації, територіальні (місцеві) органи центральних органів виконавчої влади, їхні посадові особи, уповноважені відповідно до закону від свого імені проводити чи залучатися до проведення експертизи й обстеження об’єктів, на які видається документ дозвільного характеру, видавати документи дозвільного характеру у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці (відповідних адміністративно-територіальних одиниць);
— регіональні дозвільні органи — територіальні органи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в областях та Автономній Республіці Крим, органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, їхні посадові особи, уповноважені відповідно до закону від свого імені проводити чи залучатися до проведення експертизи й обстеження об’єктів, на які видаються документи дозвільного характеру, видавати такі документи у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
Поряд із цим, наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 12.01.2012 р. №28, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.01.2012 р. за №49/20362, затверджено Положення про державного адміністратора і порядок його взаємодії з регіональними, місцевими дозвільними органами та суб’єктами господарювання (далі — Положення), відповідно до підпункту 4.2 якого, у приміщенні дозвільних центрів також можуть здійснювати свою діяльність представники, зокрема, підприємств, установ та організацій, що видають документи, без наявності яких суб’єкт господарювання не може провадити господарську діяльність.
Таким чином, на законодавчому рівні передбачено повноваження метрологічних центрів та територіальних органів щодо видачі свідоцтва про атестацію калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювання.
Однак, у розумінні Закону про дозвільну систему ДП «Закарпаттястандартметрологія» не є дозвільним органом (регіональним, місцевим), а отже, не зобов’язаний видавати документи через дозвільний центр.
Водночас у розумінні норм зазначеного Положення видача свідоцтва про атестацію калібрування засобів вимірювальної техніки та вимірювання є можливою у приміщенні дозвільного центру, шляхом залучення до роботи представників ДП «Закарпаттястандартметрологія».

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»