• Посилання скопійовано

Чи може підприємець торгувати столовими винами без ліцензії на розрібну торгівлю

У ДФСУ пояснили, що роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Чи може підприємець торгувати столовими винами без ліцензії на розрібну торгівлю

ДФСУ у листі від 03.10.2017 р. №2118/Г/99-99-12-01-01-14/ІПК зазначила, що роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Роздрібна торгівля винами спеціального типу, із об’ємною часткою етилового спирту від 10.5 до 15.0%, можлива тільки за умови придбання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Водночас податківці нагадують обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, встановлені ст. 15-3 Закону №481. Зокрема, забороняється продаж вин столових:

  • особами, які не досягли 18 років;
  • особам, які не досягли 18 років;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;
  • у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;
  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
  • з торгових автоматів;
  • з рук;
  • у невизначених для цього місцях торгівлі.

Окрім того, на час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити, у тому числі, продаж вин столових.

Також податківці нагадують, що продавець зобов’язаний отримати у покупця, який купує вина столові, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж вин столових такій особі забороняється.

Зверніть увагу, що до госпсуб’єктів застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі порушення вимог статті 15-3 Закону №481 - 6800 гривень. Крім цього, дії органів, які мають право контролю за реалізацією норм Закону №481, можуть бути оскаржені в місячний термін у судовому порядку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»