• Посилання скопійовано

Запропоновано скоротити перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

Мінекономрозвитку оприлюднило проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню”

Запропоновано скоротити перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

Законопроектом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню” (завантажити) пропонується:

1) спростити умови провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні закордоном шляхом заміни ліцензування вказаної діяльності на декларативний принцип;

2) скасувати ліцензування господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України;

3) удосконалити норми щодо можливості провадження діяльності за декларативним принципом.

Відповідні зміни будуть внесені до Закону “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” . Зокрема, у Законі пропишуть, що суб’єкт господарювання має право на здійснення певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру.

За подання декларації плата не справлятиметься. Декларація вважатиметься поданою з дати її надходження до дозвільного органу або до центру надання адміністративних послуг. У разі, коли декларація надсилається рекомендованим листом, датою подання такої декларації буде дата повідомлення про вручення.

Подання декларації не може бути обумовлене вчиненням будь-яких дій дозвільним органом (реєстрація, погодження декларації тощо).

Суб’єкт господарювання має повідомити дозвільний орган про зміну інформації, яка була вказана у поданій декларації, протягом семи робочих днів з дня настання таких змін.

У Закон “Про зайнятість населення” буде внесено уточнення, що суб’єкт господарювання має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном на підставі поданої органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (далі – дозвільний орган) або до центру надання адміністративних послуг декларації про провадження господарської діяльності у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном в порядку визначеному Законом України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

Декларація відповідності суб’єкта господарювання вимогам законодавства (далі – декларація), подається суб’єктом господарювання (уповноваженою ним особою) дозвільному органу або адміністратору особисто або надсилається поштою чи в електронній формі за допомогою засобів телекомунікацій.

У декларації про провадження господарської діяльності в сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, обов’язково зазначається інформація стосовно:

  • місця провадження господарської діяльності;
  • зовнішньоекономічного договору (контракту) про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування укладеного з  іноземними суб'єктами господарювання;
  • відсутності здійснення над суб'єктом господарювання контролю, у значенні, наведеному у статті 1 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України “Про оборону України”, та/або дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту та застосування воєнної сили проти України.

Також уточнено, що суб’єкт господарювання повинен мати примірник зовнішньоекономічного договору (контракту) про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування укладеного з  іноземними суб'єктами господарювання українською мовою, або нотаріально засвідчений офіційний переклад такого зовнішньоекономічного договору на українську мову. 

У разі прийняття цього Закону, він набере чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»