• Посилання скопійовано

Які дозволи потрібні для використання генератора під час відсутності електроенергії?

Порушення правил безпеки може призвести до пожежі та інших руйнувань приміщень, а також до травмувань людей. Але чи слід на використання генератора отримувати дозвіл? Які ще документи потрібні для початку експлуатації? Про це розповіло Мінекономіки у листі

Які дозволи потрібні для використання генератора під час відсутності електроенергії?

Дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації устаткування підвищеної небезпеки

Використовувати генератори треба обережно. А порушення правил безпеки може призвести до пожежі та інших руйнувань приміщень, а також до травмувань людей. Проте чи означає це, що на використання генератора треба отримувати дозвіл?

Все залежить від типу генератора, точніше, від його потужності.

Генератори напругою понад 1000 В належать до групи А (пункт 8), а до 1000 В – до групи Б Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 03.02.2021 №77 (далі – Перелік №77).

Зауважимо, що напругу понад 1000 В мають дуже великі промислові генератори. А, наприклад, дизель-генератори, які, як правило, використовуються для забезпечення роботи СГ у періоди відключення електроенергії, мають потужність 600 – 1700 кВт та напругу 400 В і належать до групи Б. 

 

Що каже закон

На період дії воєнного стану машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, зазначені у п. 2 – 9 групи А Переліку №77, дозволено експлуатувати на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (додаток 8 до Порядку №1107). Таке послаблення запроваджене згідно з постановою КМУ від 24.03.2022 №357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану», яка діятиме до дня припинення або скасування воєнного стану і ще протягом одного місяця після цього. 

Отже, дозвіл на експлуатацію будь-якого генератора, що видає Держпраці та її територіальні органи згідно з Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки», затвердженим постановою КМУ від 26.10.2011 №1107 (далі – Порядок №1107), під час дії воєнного стану отримувати не потрібно.

Натомість експлуатація (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що зазначені у групі Б Переліку №77 – саме сюди входять генератори – здійснюється на підставі Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці за формою згідно з додатком 8 до Порядку №1107.

 

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Є і ще один небезпечний фактор у роботі з генератором.

Генератори працюють на дизельному паливі або бензині, тому під час їх роботи здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Чи потрібен дозвіл на застосування генераторів з цієї причини?

Стаття 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» встановлює, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання:

  • об’єкт якого належить до першої групи;
  • об’єкт якого належить до другої або третьої групи;
  • об’єкт якого розташований на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До першої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До другої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До третьої групи належать об’єкти, які не належать до першої і другої груп. Як бачимо, до першої та другої групи належать об’єкти, які взяти на державний облік, і для них ключовим є фактор обсягів викидів, які здійснює стаціонарне джерело. Третя ж група включає в себе всі інші об’єкти.

У період дії воєнного стану на території України, враховуючи положення до Постанови КМУ від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», СГ, які користуються генераторами, повинні лише подати декларацію про провадження видів господарської діяльності і не отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. 

Однак не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану все одно доведеться отримувати дозвіл на викиди, якщо виникне необхідність у користуванні генератором і надалі.

 

Екологічний податок при використанні генератора

Згідно з пп. 240.1.1 платниками екологічного податку є СГ, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України здійснюються, зокрема, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Відповідно до п. 46 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей застосування розділу VIII ПКУ не вважаються стаціонарними джерелами забруднення у значенні, наведеному у пп. 14.1.230 ПКУ, електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД.

По-друге, згідно з п. 240.7 ПКУ сплачувати екологічний податок потрібно лише тоді, коли обсяг викидів двоокису вуглецю (СО2) становить понад 500 тон на рік. Генератори такого обсягу викидів не досягають.

Отже, екологічний податок при використанні генератора сплачувати не потрібно.

 

Висновки

Для експлуатації генератора під час дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

  • дозвіл на експлуатацію генератора як устаткування підвищеної небезпеки не потрібний;
  • для експлуатації генератора потрібна декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • дозволяється надання на ринку та/або введення в експлуатацію генераторів, на які поширюється дія Технічних регламентів 1077, 1186 та 62, без наявності декларації про відповідність та без маркування знаком відповідності технічним регламентам;
  • дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря отримувати не потрібно під час дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення або скасування;
  • замість дозволу на викиди забруднюючих речовин потрібно подати декларацію про провадження видів господарської діяльності;
  • екологічний податок при використанні генератора сплачувати не потрібно.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»