• Посилання скопійовано

Заміна дозволів та ліцензій на декларацію – відтепер за законом!

Декларативний принцип здійснення окремих видів госпдіяльності діє з 19.03.2022 р. Проте тепер це оформили у вигляді норм Закону №3869

Заміна дозволів та ліцензій на декларацію – відтепер за законом!

Нагадаємо, що з 19.03.2022 р. Постановою КМУ №314 у період воєнного стану право на провадження госпдіяльності може набуватися госпсуб’єктами (ЮО, ФОПами та нерезидентами) на підставі подання до Мінекономіки, а СГ, що здійснюють охоронну діяльність, – до МВС, декларації про провадження госпдіяльності (далі – декларація) без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг).

До такої декларації вносяться відомості (додатки 1 та 1-1 до Постанови №314), зокрема:

  • про госпсуб’єктів (для юрособи - організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), для ФОП - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), для нерезидента - країна походження; організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності)); 
  • про адресу (адреси) провадження госпдіяльності (фактична адреса (адреси) провадження діяльності у сфері ЗЕД); 
  • про назву виду господарської діяльності, який провадиться (для нерезидента - вид зовнішньоекономічної діяльності); 
  • про назву дозвільного документа (документів), на заміну якого (яких) на період воєнного стану подана декларація. 

Важливо! Строки дії ліцензій та документів дозвільного характеру, результатів надання публічних послуг з проведення робіт та/або надання послуг у сфері протимінної діяльності автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються на строк, зазначений у цьому підпункті (крім строку дії ліцензій у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор та плати за такі ліцензії).

 

Декларація не для всіх!

Звертаємо увагу, що перелік видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану (які потребують ліцензії та/або інших дозволів), наведено у додатку 2 до Постанови №314, це:

  • діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ;
  • управління небезпечними відходами;
  • діяльність у сфері використання ядерної енергії; переробка, зберігання радіоактивних відходів; виробництво джерел іонізуючого випромінювання; переробка уранових руд;
  • перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним, залізничним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом;
  • виробництво спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозогінної та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони та їх продаж 
  • виконання підготовчих робіт, у т.ч. на об’єктах будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (СС1, СС2, СС3);
  • виробництво лікарських засобів, імпорт лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), оптова та роздрібна торгівля лікарськими засобами;
  • банківська діяльність, діяльність з надання фінансових послуг та діяльність з надання банкам послуг з інкасації;
  • повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології;
  • діяльність з медичної практики;
  • діяльність у сфері виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального;
  • здійснення операцій з оброблення відходів.

СГ, які набули право на провадження госпдіяльності на підставі декларації, невідкладно, але не пізніше одного місяця після припинення чи скасування воєнного стану, звертаються до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності. 

Тобто якщо документи на отримання ліцензій та дозвільних документів подані вчасно, проте відповідні дозвільні/ліцензійні органи не встигли їх видати до закінчення місячного строку після припинення й скасування воєнного стану, госпсуб’єкти не мають зупинити свою діяльність з підстав відсутності такого дозволу/ліцензії. Їх діяльність є законної до дати отримання дозволу/ліцензії без жодних штрафних санкцій, пов’язаних з відсутністю цих документів.

Увага! На період воєнного стану зупиняється перебіг строків звернення за отриманням публічних послуг. З дня припинення чи скасування воєнного стану перебіг зазначених строків продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення. Строки дії ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються на цей строк.

Втім, наведені правила існували до 02.09.2024 року та мають бути продовжені чи змінені з огляду на вимоги Закону №3869. Для яких видів діяльності буде збережена ліцензія дізнаємось незабаром від КМУ (можливо й змінами до Постанови №314).

 

Декларація прирівнюється до дозволу/ліцензії!

Новим Законом №3869 з 02.09.2024 р. прописано декларативний принцип провадження господарської діяльності. Він запроваджується на період дії воєнного стану для деяких видів діяльності, що у загальному випадку потребує отримання дозволів, ліцензій та інших результатів публічних (публічних електронних) послуг. 

Законом передбачені наступні вимоги та правила здійснення госпдіяльності без ліцензій та дозволів:

1. Декларації, подані після 02.09.2024 р. (після набрання чинності Законом №3869) прирівнюється за своїм правовим статусом до документа дозвільного характеру, ліцензії та інших результатів надання публічних (електронних публічних) послуг. Йдеться про: 

Важливо! Вище ми говорили про декларації, які подавались відповідно до Постанови КМУ №314. Згідно з  п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону №3869, декларації про провадження госпдіяльності, подані відповідно до законодавства до набрання чинності цим Законом, продовжують діяти відповідно до цього Закону.

2. Заява та документи для одержання документа дозвільного характеру, декларація про провадження госпдіяльності можуть бути подані за вибором СГД незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцеперебування (місця проживання), місця провадження госпдіяльності або місцеперебування відповідного об’єкта

Важливо! За правилами ч. 14 ст. 4-1 Закону №2806 вказані документи подаються у паперовій формі особисто чи поштовим відправленням або в електронній формі через портал електронних сервісів. Проте у разі відсутності такої можливості в умовах воєнного стану подати заяву та документи для одержання дозвільного документа, вони подаються у спосіб, визначений КМУ. Нагадаємо, що декларація за Постановою №314 подається у паперовому вигляді через ЦНАПи або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема через Дію (для ФОПів).

3. Декларація, отримання за Законом №3869, дійсна на період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан (але не менше ніж три місяці з дня його припинення чи скасування). 

Важливо! В разі своєчасного звернення за дозволом/ліцензією декларація буде чинною до отримання дозволу або ж відмови у видачі такого документа.

4. Дозволи, ліцензії, терміни яких закінчуються після 02.09.2024 р., автоматично продовжуються до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан (але на строк не менший ніж три місяці з дня його припинення чи скасування). Водночас періодичні, чергові платежі за ліцензіями відстрочуються на такий же термін.

Важливо! У разі прийняття КМУ рішення про доповнення переліку видів госпдіяльності, яких не можуть здійснюватись на підставі декларації, встановлюється окремий строк для звернення до відповідного органу ліцензування із заявою про отримання ліцензії. 

Зараз такий перелік наведений у додатку 2 до Постанови КМУ №314. Але чи зазнає цей перелік змін, дізнаємось незабаром, адже КМУ надано два місяці для приведення своїх нормативних актів у відповідність до вимог Закону №3869.

5. У період дії воєнного стану переоформлювати раніше отримані дозвільні документи, вносити зміни до інформації в декларації тощо не потрібно - у період дії воєнного стану зупиняється перебіг визначених законом строків звернення для переоформлення документів дозвільного характеру, внесення змін до інформації, зазначеної в деклараціях про провадження господарської діяльності. Це не стосується змін до ліцензій – ст. 15 Закону №222 не зазнала змін.

Важливо! З дня припинення чи скасування воєнного стану перебіг вказаних строків для переоформлення дозвільних документів, внесення змін до них продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення.

6. У період дії воєнного стану СГ може набути право на провадження господарської діяльності або частини виду господарської діяльності на підставі подання на безоплатній основі до відповідного органу ліцензування декларації про провадження господарської діяльності без отримання ліцензії.

Важливо! Наразі це може стосуватись всіх видів госпдіяльності, наведених ч. 1 ст. 7 Закону №222, окрім банківської діяльності та діяльності з надання фінпослуг (у випадках, встановлених законом), а також діяльності зі здійснення операцій з готівкою, що включають інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей, оброблення та зберігання готівки (п. 1 ч. 1 ст. 7 цього Закону №222). 

Водночас нагадаємо, що Постановою КМУ №314 у додатку 2 наведені види госпдіяльності, для яких не передбачено декларативного принципу їх провадження. Тож очікуємо або змін до Постанови №314 або нову постанову від КМУ. Відповідні повноваження КМУ новим Законом вже надані. Серед критеріїв для окремих видів госпдіяльності без можливості подання декларації названі такі, що можуть призвести до настання хоча б одного з цих наслідків:

  • спричинення загрози національним інтересам;
  • негативний вплив на функціонування об’єктів критичної інфраструктури;
  • порушення нормальних умов життєдіяльності населення;
  • негативний вплив на екологічну безпеку.

7. Обов’язкові звіти, повідомлення, документи, що не подавалися під час три місяці з дня його припинення чи скасування). Це стосується документів, подання яких у паперовій та/або електронній формі, передбачено законодавством у сфері ліцензування, з питань надання публічних (електронних публічних) послуг або з питань видачі документів дозвільного характеру.

Наостанок додамо, що дозвільні органи, органи ліцензування, суб'єкти надання публічних (електронних публічних) послуг з 18.09.2024 року мають оприлюднити на своїх офіційних вебсайтах переліки декларацій про провадження госпдіяльності, поданих до набрання чинності Законом №3869 з інформацією про СГД (назву, ПІБ (для ФОПів), вид/частину виду госпдіяльності, що провадиться на підставі декларації, місце провадження діяльності, назву документа (дозволу/ліцензії) тощо).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»