• Посилання скопійовано

Спочатку свідоцтво про право власності на нерухомість, а вже потім — обтяження на майно

Первинна реєстрація прав (внесення даних про майно та його власника вперше до Реєстру) закінчується видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно

Спочатку свідоцтво про право власності на нерухомість, а вже потім — обтяження на майно

Державна реєстраційна служба роз’яснює загальний порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (ч. 1 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», далі — Закон).

Так, державна реєстрація прав проводиться в такому порядку:

1. Прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав, реєстрація заяви.

2. Встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень.

3. Прийняття рішення про державну реєстрацію прав, відмову в ній або зупинення державної реєстрації.

4. Внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі — Державний реєстр прав).

5. Видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, установлених статтею 18 Закону.

6. Надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Водночас у ст.19 Закону зазначено, що державна реєстрація прав провадиться, зокрема, на підставі свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону.

У зв'язку з цим виникає запитання: як отримати свідоцтво про право власності та яким чином слід здійснити державну реєстрацію прав, якщо свідоцтво про реєстрацію прав ще не видано?

Державна реєстраційна служба на своєму веб-сайті нагадує про те, що:

1) з одного боку, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав на підставі документів, визначених у ст. 19 Закону, у т. ч. на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно;

2) з іншого — на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав державний реєстратор відкриває розділ Державного реєстру прав та/або вносить записи до Державного реєстру прав, а не видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Тож для споживача реєстраційних послуг, тобто власника нерухомого майна, результатом проведення відповідних реєстраційних дій державним реєстратором є саме видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витягу з Державного реєстру прав про зареєстровані права.

Водночас під державною реєстрацією прав слід розуміти офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ст. 1 Закону).

Тому слід розуміти, що первинна реєстрація прав (внесення даних про майно та його власника вперше до Реєстру) закінчується видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно. А вже згодом всі інші зміни, у т. ч. й обтяження щодо цього майна, вносяться на підставі документів, перелік яких наведено у ст. 19 Закону, у т. ч. й на підставі свідоцтва про право власності.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»