• Посилання скопійовано

Бізнесу обіцяють менше кримінальних справ (оновлено)

ДФС врегулювала питання передачі слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріалів перевірок виключно після узгодження грошових зобов'язань

Бізнесу обіцяють менше кримінальних справ (оновлено)

Як повідомив нардеп Андрій Журжій на своїй сторінці у Facebook, податківці наказом від 18.07.2016 р. №633 внесли зміни до наказу ДФСУ від 31.07.2014 р. №22 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків".

"Тепер матеріали перевірки повинні передаватися від податкових органів до слідчих підрозділів ДФС протягом 20 робочих днів, наступних за днем узгодження податкових повідомлень-рішень  про визначення грошового зобов'язання (тобто закінчення адміністративного та судового оскарження)", - зазначив А. Журжій.

Ініційовані зміни значно зменшать кількість безпідставних кримінальних проваджень щодо бізнесу, - вважають у Мінфіні.

 

В чому була проблема?

ДФС ініціювала кримінальні справи на підставі результатів податкових перевірок, які були предметом оскарження в суді. В більшості випадків реальні докази кримінального злочину бути відсутні. Так, за інформацією бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети, у 2015 році було розпочато 1748 кримінальних проваджень, тоді як всього лише 55 були передані до суду з обвинуваченням. Через те, що ДФС шукала кілька десятків порушників, реального тиску зазнали більше ніж півтори тисячі підприємств.

Ця проблема була піднята представниками бізнесу на зустрічі 12 липня. Для вирішення проблеми Міністр дав доручення Голові ДФС врегулювати це питання. Докладніше >>

 

Рішення

Тепер до податкової міліції будуть передаватись матеріали податкових перевірок тільки після остаточного закінчення всіх адміністративних та судових процедур оскарження. Тобто кримінальні справи будут порушуватися при наявності реальних доказів вчинення кримінальних злочинів. 

Це означає, що ДФС не зможе упереджено та безпідставно тиснути на бізнес, якщо немає підтвердження складу злочину. Якщо підприємець не погоджується з рішенням ДФС стосовно своїх зобов’язань і подає оскарження до суду, то кримінальне провадження буде розпочато лише тоді, коли слідчий знайде реальні докази злочину.

 

Що це дає?

Це оперативне рішення має значно зменшити кількість необґрунтованих кримінальних справ проти бізнесу та створити кращі умови для розвитку підприємництва.

 

Що далі?

Системно та повністю ситуацію мають врегулювати комплексна реформа ДФС, над якою зараз працює Податковий комітет Верховної Ради, Міністерство фінансів та експерти. Наступним кроком буде ліквідація податкової міліції та створення нового органу фінансових розслідувань, який, на відміну від міліції, буде аналітичним та сервісним.

*****

Від редакції: Поки що текст наказу не оприлюднений. Про його появу повідомимо вас додатково. Стежте за оновленням новин!

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»